Ez a mozgásforma égeti a legjobban a zsírt: 30 perces intenzív HIIT-edzés, ami bárhol végezhető
A HIIT-edzés hatékonyan égeti a zsírt, és a gyakorlatokat bárhol el lehet végezni.

GettyImages-1172740204
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A HIIT-edzés, azaz a magas intenzitású intervallumtréning, angolul high-intensity interval training egy olyan edzésmódszer, mely során ciklikusan végzett gyakorlatokkal a szervezetet rövid ideig magas terhelés éri.

Ezt az edzésformát az intenzitása miatt nem is ajánlott alapbetegségek mellett végezni, csak kezelőorvosi konzultációt követően javasolt belevágni.

Miért olyan hatékony a HIIT-edzés?

Az előbb említett szakaszos, intenzív terhelésnek köszönhetően ezek a gyakorlatok felpörgetik az anyagcserét, és gyorsítják a zsírégetési folyamatokat is - olyannyira, hogy csupán félórás edzéssel testsúlytól függően akár 350-400 kalória is elégethető. A rövid, ciklikusan ismétlődő és pihenőidőkkel tűzdelt edzést fokozatosan kell felépíteni, idővel megnő az állóképesség, és nehezíteni lehet a gyakorlatokon. Nagyon fontos, hogy a HIIT-edzés előtt minden esetben történjen bemelegítés, és a végeztével pedig nyújtás. Az alább látható példagyakorlatsort akár kezdők is elvégezhetik, minden egyes elemét ismételd 25-30-szor, és tarts 30 másodperces pihenést köztük - egészen addig folytasd, míg el nem éred a fél órát.

Hegymászás

GettyImages-1223856722

A hegymászógyakorlat vagy mountain climber során fekvőtámasz-pozícióba kell helyezkedni, és felváltva az egyik, majd a másik térdet felemelni egészen a mellkasig. Érdemes figyelni arra, hogy a csípő ne forogjon a gyakorlat közben, az izmok végig legyenek befeszítve, és maradjon egyenes a gerinc. Ez a mozgás a törzsizmokat erősíti.

Gyors bokszológyakorlat

GettyImages-1216789177

A gyors bokszolás a gyakran elhanyagolt mellkas-, váll- és karizmokat dolgoztatja meg. Váltott kézzel végzendő ez a gyakorlat is, akár 1-2 kilós súlyzókkal is nehezíthető, de nélkülük is nagyon hatékony. Minden egyes ütést követően felváltva az áll alá kell tenni az öklöket, az sem baj, ha picit hozzá is érnek, és fontos, hogy az ütéseknél rendesen kinyúljanak a karok.

Burpee, négyütemű fekvőtámasz

burpee jó

A burpee - vagy négyütemű fekvőtámasz - az egyik leghatékonyabb edzésfajta, gyorsan növeli a pulzusszámot. Ahogy az ábrán is látszik, szimpla állóhelyzetből indul a gyakorlat, amit guggolás követ, majd onnan kell hátraugrani fekvőtámasz-pozícióba, és egyet nyomni, utána visszaugrani guggolásba, onnan pedig karlendítés kíséretében felugrani, akár jumping jackkel is befejezhető.

Jumping jack, terpeszugrás

GettyImages-1320519521

Amikor már kellőképpen megizzasztott a négyütemű fekvőtámasz, következhet a jumping jack. Állóhelyzetből terpeszállásba kell ugrani, miközben a karokat a fejed fölé lendíted, és tapsolsz egyet - vagy legalábbis összeérinted a tenyereidet a levegőben -, majd ugorj vissza alapállásba. Ennél a pontnál a 30 másodperces pihenőidő alatt törülközz meg, és igyál pár korty vizet is.

Kettlebell swing vagy -lendítés

swing jó

A kettlebell bizonyítottan a leghatékonyabb edzésmód, igazi zsírgyilkosként tartják számon. Az egyik legalapvetőbb gyakorlat vele a swing vagy lendítés, mely során a farizmok, az oldalsó izmok és a törzsizmok dolgoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lényege, hogy ahogy az ábrához hasonló módon a földről felemeled a kettlebellt, úgy lendületet kap a sporteszköz, és ezt kihasználva, megfeszített izmokkal kell belengetni az eszközt a csípő és karok enyhe mozgatásával. Figyelj arra, hogy a csukló ne törjön meg, és a hátad egyenes maradjon!

Helyben futás magas térdemeléssel

GettyImages-831630756

A magas térdemeléssel végzett helyben futás szintén effektíven megemeli a pulzusszámot. Emelés közben az ellentétes könyököddel érintsd meg a térdedet úgy, hogy forgatod a törzsedet! Amellett, hogy kalóriákat égetsz el közben, még fejleszti az állóképességet és az egyensúlyérzéket is.

Plank váltott karral és lábbal

karemelés plank

A plank önmagában eredményesen dolgoztatja meg a test minden egyes porcikáját, de főleg a törzsizmokra hat. A váltott karral és lábbal végzett gyakorlat fekvőtámasz alapállásából indul, majd az ellentétes oldalon lévő karokat és lábakat kell szimultán felemelni, és egy pár másodpercig megtartani. Az edzés közben végig legyenek befeszítve az izmok, és figyelj arra, hogy a csípőd ne forogjon, a hátad egyenes maradjon!

Ugrókötelezés

GettyImages-1283237009

Az ugrókötelezés szintén remek pulzusszámnövelő gyakorlat. Érdemes megpróbálni minél gyorsabban végezni a kötéllendítéseket, és sokszor kisebbeket ugrani, hogy minél jobban kifejthesse áldásos hatását. A csípőd magasságában fogd meg a kötél végét, és apró csuklómozdulatokkal irányítsd a mozgását! Hogyha nem megy gyorsan, ne aggódj, idővel tudsz növelni a tempón!

3 zsírgyilkos ugrókötél-gyakorlat

Gyerekként mindenkinek játék volt ugrókötelezni, felnőttként sem szabad megfeledkezni róla - kemény edzések eszköze lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük