Több zsírt éget, mint az átlagos edzésformák: 8 ok, amiért próbáld ki a magas intenzitású szakaszos edzést
Bárhol és bármikor tudsz HIIT-gyakorlatokat végezni, még felszerelés sem kell hozzá.

GettyImages-887361526
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas intenzitású szakaszos edzés minden mozgásformát magába foglal, amikben erősen és kevésbé megfeszített tempójú gyakorlatok megszabottan váltakoznak. Az utóbbiakba akár a pihenés is beletartozhat.

Ennek az edzésfajtának köszönhetően gyorsan emelkedik a pulzus, nem beszélve arról, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát éget el a szervezet, ami a pihenőszakaszokban sem áll le.

Egyszerű és hatásos módszer

A HIIT - vagy magas intenzitású szakaszos edzés - tökéletes mindazoknak, akik rohanós életet élnek, és a maradék szabadidejükbe szeretnének némi testmozgást belesűríteni. Kutatások megmutatták, hogy egy 15 perces HIIT-edzés heti háromszor végezve sokkal effektívebb, mintha ugyanennyiszer egy órát futópadozna valaki, valamint hogy csupán két hét HIIT legalább annyira javítja az emberek aerob kapacitását, mint hat-nyolc hét állóképesség-fejlesztő edzés.

GettyImages-1167935192
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Több zsírt éget

Nemcsak több zsírt éget, mint egy átlagos kardioedzés, de az erős és szakaszos terhelések a test regenerálódási sebességét is felgyorsítják. Ez azt jelenti, hogy egy HIIT-edzés után az elkövetkezendő 24 órában több kalória ég el, mint ugyanannyi futópadon töltött idő után. Ezt hívjuk utóégésnek. Jó tudni, hogy még akkor is égeted a zsírt, amikor nem mozogsz.

Egészségesebb szív

Habár nem mindenkit vonz, hogy edzés alatt eksztatikus élményeket hajkurásszon, az anaerob küszöb átlépésével a szív is hatásosan edzhető. Egy erre irányuló tanulmány szerint nyolc hét HIIT-edzés után a kísérlet alanyai kétszer akkora távolságot tudtak azonos sebességgel lebiciklizni, mint a vizsgálatok kezdete előtt.

Nincs szükség felszerelésre

Futással, biciklizéssel, ugrókötelezéssel is kitűnő HIIT-gyakorlatokat lehet összeállítani, és semmilyen, illetve csak minimális felszerelést követelnek. Térdemelés, helyben futás vagy bármilyen saját testsúlyos gyakorlat, például kitöréses mozdulatok is alkalmasak rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevesebb testzsír izomvesztés nélkül

Nem könnyű úgy fogyókúrázni, hogy a zsírégetés mellett ne csökkenjen az izomtömeg is. Amíg úgy néz ki, hogy az általános kardiózás még ösztönzi is az izomvesztést, bizonyos kutatások azt mondják, hogy a súlyzós gyakorlatok és a HIIT-edzésformák is segítenek a fogyókúrázóknak, hogy megőrizzék nehezen épített izomzatukat, miközben a súlyveszteség nagyrészt a testben lerakódott zsírokból származik.    

Serkenti az anyagcsere-folyamatokat

Mindamellett, hogy ösztönzi a zsírégetést és az izomzat megőrzését, a HIIT-gyakorlatok a növekedési hormonok termelődését is stimulálják. Magas intenzitású szakaszos edzések után az elkövetkezendő 24 órában a test 450%-kal több növekedési hormont termel, amivel az öregedési folyamatokat is ellensúlyozni tudja, ha rendszeresen csinálják.

Bárhol tudsz gyakorlatokat végezni

Annak következtében, hogy se nem felszerelés-, se nem időfüggő, gyakorlatilag bárhol lehet HIIT-gyakorlatokat végezni. Mivel a lényeg azon van, hogy a nagy intenzitású szakaszokat enyhébb, felépülési szakaszok kövessék, és azok szabályszerűen ismétlődjenek, bármilyen helyszínhez tudsz alkalmazkodni.

GettyImages-1160241423
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Igazi kihívást jelent 

A HIIT nem egy olyan mozgásforma, ami közben akár tv-t is lehet nézni, vagy edzőtársakkal csacsogni, odafigyelést és pontosságot, maximális teljesítményt igényel. Mivel rövid időintervallumokról beszélünk, a HIIT teljes koncentrációt igényel, ami a mentális állóképességet is próbára teszi.

8 saját testsúlyos gyakorlat otthonra, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok nem csak azért jók, mert otthon, a tévé előtt is elvégezhetők, de az álomalak eléréséhez nem kell semmi extra sporteszköz, csupán a saját tested. Ezek a gyakorlatok éppoly hatékonyak, mint más típusú mozgásformák: remekül égetik a zsírt, formálják az izmokat, és arra is tökéletesek, ha feszesíteni vagy alakot formálni szeretnél. 

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük