800 kalóriát is el lehet égetni néhány perc alatt: ismerd meg a hidegterápiát
Hatékonyan égeti a zsírt, és még számtalan betegség kezelésére is jó.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sportolók régóta regenerálódnak jeges fürdőben, néhány éve viszont már mindenki számára elérhető a krioterápia.

A krioterápia számos betegség kezelésére alkalmas, de fokozza az anyagcserét, ezért fogyasztó hatása is van.

Hidegben égetni a zsírt

Sokan betegségek kezelése miatt járnak krioterápiára, de egyre többen használják a fogyókúrájuk kiegészítéseként. A kabinban csak fürdőruhát szabad viselni, de kesztyű és sapka általában megengedett. A kezelés egy-három percig tart, ami attól függ, hogy a páciens mennyire bírja az extrém hideget. Kétféle technika létezik a test lehűtésére, az egyik az elterjedtebb és olcsóbb krioszauna, ahol nitrogéngázba merítik nyakig a testet egy hőszigetelt tartályban, a másik megoldás a hidegkamra, ott -10 Celsius-fokos kabint hűtenek fokozatosan -110 fokig. 

1

A lefagyasztás kicsit túlzásnak tűnhet, de az eredményeket látva érdemes kipróbálni, mert a krioterápia lelkes hívei szerint a háromperces kezelés annyira megnöveli az anyagcserét, hogy akár 500-800 kalória is eléghet alkalmanként a mínusz 180 fokon, aminek az ára 4-10 ezer forint között mozog, és kúraszerűen érdemes csinálni. Önmagában kevésbé eredményes a krioterápia, ezért javasolt a hűtés után 30 perces kardió edzést végezni, és a fogyókúra részeként tekinteni rá, amit sporttal és diétával kell kiegészíteni.

Az elmélet szerint a test a hideg hatására mindent megtesz, hogy a kihűlést megakadályozza, ezért alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Extra hidegben a szervezet felpörögve, a tartalékok felhasználásával igyekszik minél több vért a szívhez juttatni, hogy a belső szervek meg tudják tartani a normál hőmérsékletüket. Ez a folyamat rendkívül megterhelő, ezért kalóriaveszteséggel jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hideg zsírégető hatását a Journal of Clinical Investigation vizsgálata is megerősítette, melynek során hat héten keresztül napi két órát töltöttek a kísérleti alanyok egy 17 Celsius-fokos szobában, és ez idő alatt több energiát égettek, mint akkor, amikor melegebb helyiségben tartozódtak. Ennek ellenére a krioterápia csak az elmúlt harminc évben terjedt el, és még nem végeztek tudományos kutatást az anyagcsere-serkentő hatásáról, ezért csak a tapasztalatok alapján lehet arra a következtetésre jutni, hogy hatékonyan segíti a fogyókúrát.

Van, akinek tilos használnia

Gyerekeknek és szívbetegeknek nem javasolt a hűtőkamra használata, de magas vérnyomással, lázasan, pajzsmirigy-alulműködéssel, vérszegényen és daganatos betegséggel is kerülni kell a nagyon alacsony hőmérsékletet.

Nyári mozgásformák

Ha a hideg helyett mégis inkább a meleget választanád, mutatunk pár nyári mozgásformát, amit akár túlsúlyosok is végezhetnek, és amivel pillanatok alatt elégethetőek a kalóriák.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük