Orvosi módszer a végleges fogyásért: íme, a Hay-diéta
Ügyelj rá, hogy milyen körettel eszed a húst, és ints búcsút a felesleges kilóknak örökre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hay-diéta sikere - hasonlóan a jól ismert 90 napos diétához - az élelmiszerek megfelelő csoportosításán alapszik.

Az étrend megalkotója, az amerikai orvos, dr. Howard Hay szerint speciális táplálék-kombinációkkal könnyen megszabadulhatsz a pluszkilóktól - akkor is, ha tíz kiló plusz van rajtad -, valamint búcsút inthetsz a puffadásnak is.

Így működik a Hay-diéta

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne fogyassz együtt fehérjedús táplálékokat szénhidráttal. Dr. Hay ugyanis felismerte, hogy más-más enzimek vesznek részt ezen két élelmiszercsoport megemésztésében. Amennyiben tehát fehérjedús húst eszel szénhidrátban gazdag rizzsel vagy tésztával, a két enzimcsoport hatása kioltja egymást, így az emésztési idő jelentősen megnövekszik. Ennek következtében sok értékes alkotóelem nem szívódik fel tökéletesen, az emésztetlen ételrészecskék pedig túlsúly kialakulásához vezethetnek.

A helyes csoportosítás

Külön csoportba tartoznak tehát a fehérjék és a szénhidrátok, de ezen kívül a zöldségfélék és a gyümölcsök is más-más csoportba sorolandók. A fehérjét és a szénhidrátokat tehát nem fogyaszthatod együtt, azonban a zöldségeket bármivel csoportosíthatod. A gyümölcsöket viszont érdemes önmagukban, a többi csoporttól külön fogyasztanod.

Lúgosíts!

A gyorsabb emésztés és a fogyás azonban nem pusztán a csoportosításon múlik, érdemes arra is odafigyelned, hogy a diéta alatt fogyasztott élelmiszerek túlnyomó többsége lúgosító hatású legyen. Fogyassz tehát minél több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, valamint csírákat. A savképző ételek mennyiségét csökkentsd az étrendedben: egyél kevesebb húst, tejterméket, a finomlisztet, a cukrot, az állati zsiradékokat pedig teljesen iktasd ki.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy szelet rozskenyér, egy evőkanál méz, öt szem dió.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: 15 dkg grillezett hal, párolt vegyes zöldséggel.
Uzsonna: egy marék sózatlan mandula.
Vacsora: két közepes héjában sült burgonya paradicsommal.

2. nap

Reggeli: egy pohár élőflórás joghurt, pár szelet sovány sajt, pár karika kígyóuborka.
Tízórai: egy marék napraforgómag.
Ebéd: egy kis adag zöldségleves, egy bögre főtt hajdina, fél bögre lencse.
Uzsonna: egy narancs.
Vacsora: egy kis adag barna rizs párolt vegyes zöldséggel.

3. nap

Reggeli: egy bögre zabkása, egy marék almakocka, egy evőkanál darált dió.
Tízórai: egy marék sózatlan pisztácia.
Ebéd: 15 dkg csirkemell grillezett vegyes zöldséggel.
Uzsonna: két kivi.
Vacsora: egy kis adag durumtészta pestóval.

Ezt is szeretjük