Ez a dolog lehet a hasi hízás legfőbb felelőse
Meglepő kutatás derített rá fényt
Nem véletlenül olyan nehéz leállni a kenyérfélékkel és a rizzsel!

nagykep?cikkid=164589&kep=tudos kutato orvos labor1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ízlelésről van szó, leggyakrabban négyféle, jól megkülönböztethető ízt különítünk el: a sóst, az édest, a savanyút és a keserűt. Ezeknek kevésbé ismert ötödik társa az umami, mely az ízfokozók különleges aromája. A kutatók azonban egy lehetséges hatodik ízről is beszámoltak nemrég, amely a hasi hízás egyik alattomos oka lehet. A szénhidrátok a tömegüknek sokszorosát víz formájában megkötik, ez a felesleg pedig jellemzően a has és deréktájra rakódik le.

A hatodik íz jelenléte lehetséges magyarázattal szolgál arra, miért szereti az emberek többsége a tésztás ételeket, a fehér rizst és a kenyeret, melyek szénhidrátjaik minősége miatt sajnos könnyen hízáshoz vezetnek.

Miért létezne a hatodik íz?

Az Oregoni Állami Egyetem kutatójának, Juyun Limnek sikerült fényt derítenie a lehetséges hatodik ízre, melyet a tudós keményítőízként határozott meg. A tanulmány szerint a vizsgálat alapötletét az adta, hogy minden kultúrában létezik egy elsődleges szénhidrátforrás. Dr. Lim szerint valószerűtlennek tűnt, hogy egy ilyen fontos táplálék ne rendelkezzen egyedi, érzékelhető ízzel.

A komplex szénhidrátok, például a keményítő, cukormolekulák láncolatából állnak, és az emberi étrend nagyon fontos energiaforrásai. Ennek ellenére sokáig senki nem gondolta, hogy tényleges ízként is képes a nyelvünk érzékelni őket. A nyál enzimjei a keményítőt rövidebb, egyszerű cukorláncokra bontják, így a legtöbben azt feltételezték, hogy ezt az édességet képesek az emberek érzékelni, és ezáltal azonosítják a keményítőt.

Mire jutott a kutatás?

A kutatás kísérleti fázisában Lim önkéntes résztvevőinek egy sor szénhidrátos oldatot adott, melyek egy része hosszabb, mások rövidebb szénhidrátláncokat tartalmaztak. Meglepő módon az alanyok képesek voltak a legtöbbször lisztesként, tésztásként vagy rizsszerűként emlegetett ízt egyedileg azonosítani még akkor is, amikor olyan anyagokat kaptak, amelyek blokkolják a nyelven található, édes ízt érzékelő receptorokat.

Lim ráadásul azt is leszögezte, hogy a hatodik, keményítős íz érzékelésének gyakorlati jelentősége is van, így az evolúció szempontjából is jól magyarázható lenne, miért alakult ki az érzékelése. A keményítős íz addig nem számít elfogadottan elsődleges íznek, amíg a kutatóknak nem sikerül kimutatniuk specifikus érzékelő receptorokat a nyelven.

Ezért nem tudsz leállni a kenyérrel

A kutató elmondása szerint ez arra is képes fényt deríteni, hogy miért fogyasztjuk olyan szívesen a komplex szénhidrátokat. Noha az egyszerűbb cukrok - például a csokoládé édes íze - nagyon finomak, hosszú távon, azaz nagyobb mennyiségben, napi rendszerességgel a többség mégis inkább a szintén nagyon kellemes, keményítős ízű kenyeret fogyasztja, melyet ez az íz tesz vonzóvá.

Más kutatók szerint lehetséges, hogy a hízást okozó ételek iránti sóvárgást nem a keményítős íz váltja ki, hanem a zsír, mely nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben azonban vonzóvá teszi a fogásokat. A zsír oleogustus néven azonosított egyedi íze szintén lehetséges jelölt arra, hogy hatodik ízként bejegyzésre kerüljön.

Ezt is szeretjük