A hasi háj veszélyei: 5 nagyon súlyos betegség, amire durván nő a kockázat
A túlsúly hatalmas megterhelés a testnek, ami az egészség rovására megy.

belrendszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben a hasi hájra inkább úgy tekintenek, mint esztétikai problémára, noha ennél sokkal fontosabb, hogy durva egészségügyi következményei is lehetnek. 

A hason lerakódott rétegek java ugyanis a létfontosságú belső szervek körül található, melyekre nyomást fejt ki, terhelően hat, így növeli a megbetegedések kockázatát. 

Mi baj a hasi zsírral?

A hasi zsír magában úgy hat a testre, mintha az folyamatosan gyulladásos megbetegedésben szenvedne. Ez azért van így, mert a hason nemcsak a bőr alá rakódnak tartalékok, de a szerveket is párnaként körbeveszi a mélyzsírréteg. Erre a viszcerális zsírra szüksége van a szervezetnek, azonban ha felesleg gyülemlik fel belőle, az nemcsak a hízással járó szokásos kockázatokat emeli, de a májat, a hasnyálmirigyet és más szerveket is megbetegíthet. 

Az előretüremkedő has, a vastag úszógumi kifejezetten azt mutatja meg, hogy a felesleg veszélyes módon, viszcerális zsírként raktározódott el. Amikor ez történik, a testben gyulladásos állapot lép fel, sőt, a hormonháztartásban is változások következnek be. A zsírsejtek ugyanis nemcsak elraktározzák az extra kalóriákat, hanem maguk is bocsátanak ki hormonokat és olyan anyagokat, amelyekre a test gyulladással válaszol.

has osszeccsipve

Az, hogy ki mennyi hasi zsírt raktároz viszcerálisan, javarészt alkati kérdés, mely az egyéni hormonrendszertől függ. Az alma típusba tartozókra például kifejezetten a hasi hízás jellemző, ám a hasi zsírpárnák ellen hatékonyan lehet tenni mozgással és étkezéssel is.

A hasi háj veszélyei

A viszcerális zsír hormonjai és gyulladáskeltő anyagai erősen érintik a májat, aminek hatására az egész anyagcsere szenved. Érintettek a vesék, a hasnyálmirigy és a bélrendszer is. A viszcerális zsír interleukin-6 nevű gyulladásmolekulája erős autoimmun reakciót indít el, amit többek között a következő betegségekkel is összefüggésbe hozható.

A hasi rétegeknek kiemelkedő szerepük van az inzulinrezisztencia kialakításában, melyet nem véletlenül emlegetnek a cukorbetegség előszobájaként. A magasabb inzulinszint segít abban, hogy a bevitt kalóriák hatékonyabban raktározódjanak el, így a hízás öngeneráló folyamattá válik, különösen, ha egyszerű, gyors felszívódású szénhidrátok állnak rendelkezésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zsír által termelt, gyulladást okozó citokinek a szívre és az érrendszerre jelentenek veszélyt, ugyanis túlterhelik a májat, így emelkedik a koleszterin és néhány toxin szintje, ami elősegíti az artériák elmeszesedését, elzáródását. A viszcerális zsír mennyiségének növekedésével emelkednek a kardiovaszkuláris betegségek markerei is, mint a trigliceridszám, a vérnyomás és a koleszterinszint. A Quebeci Központi Egyetem 2013-as tanulmánya szoros összefüggést állapít meg ezek között a betegségek és a zsíros has között.

Demencia és hormonális problémák

Az erekre gyakorolt hatásán keresztül a hasi hízás a kognitív funkciókra is kihat, ami akár demenciáig is vezethet. A kutatók szerint a legerősebben az agy memóriaközpontja, a hippocampus érintett. Ezt az Oitai Vöröskereszt Kórház japán intézetében végzett tanulmány is igazolta, mely a derék-csípő arányt és az elbutulás kapcsolatát hosszan vizsgálta.

A hormonális változások érintik a szerotinin, a galanin és más, agyi neurotranszmitterek működését, melyek a depressszió, a szorongás és a hangulatingadozások ellen védenek. A Bostoni Orvosi Egyetem 2014-es, nagyszámú résztvevővel készített kutatásából tisztán látszott, hogy a magasabb mennyiségű hasi zsír növeli a depresszió esélyét, különösen a nők körében.

Arról, hogy a növekvő BMI hogyan van hatással az egyes ráktípusok kialakulásának valószínűségére, egy korábbi cikkünkben olvashatsz. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a hasi zsír mindazt a további egészségügyi kockázatot is magában foglalja, amit minden más testtájékon a hízás. Ezek között szerepel az impotencia valószínűségének emelkedése, az alvási apnoe és más alvászavarok kockázata, illetve a plusz kilók által az ízületeken is megnő a terhelés, így azok jobban kopnak, könnyebben sérülnek.

Nagy has ellen

Ha szeretnél minél hamarabb megszabadulni a veszélyes zsírrétegtől, akkor ezekkel az ételekkel töltsd meg a menüdet. Pontosan ott hatnak, ahol kell.

Ezt is szeretjük