Tele van fehérjével, omega-3 zsírsavval, és a fogyásban is segít - Így készítsd el változatosan a halat
A hal számos jótékony hatása már jól ismert, változatosan elkészítve pedig a mindennapi táplálkozásba is könnyen beépíthető.

- Felélénkül a bőr és csökken a puffadás, ha így mosol arcot: ezt tedd, és ragyogni fogsz »
- 6 nőies nyári szett, amiben jól mutat a szalmatáska: ez a szezon legmutatósabb kiegészítője »
- Katalin hercegnét az egyik legszebb ruhájában örökítették meg a festményen: a híres kreáció úgy ragyog, mint a smaragd »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Sajnos mi, magyarok a lista végén kullogunk, már ami az egy főre jutó halfogyasztást illeti. Átlagosan az egy főre jutó mennyiség 4-4,5 kilogramm, ezzel szemben például Japánban 71 kg-ot fogyasztanak évente.
Annak ellenére, hogy nincs jelentős, nagy mennyiségű halászat az országban, mind édesvízi, mind tengeri halakat bőségesen lehet kapni, a magyarok viszont főként csak karácsonykor vásárolnak belőlük. Pedig nem csak rántva vagy halászléhez felhasználva lehet változatosan elkészíteni.
Halételek változatosan a diétában
Az állati eredetű húsok közül a halnak vannak a legjobb tulajdonságai az egészségre nézve. A-, D-, E-, K-, B1- és B2-vitaminokban gazdag, és 15-20%-os fehérjetartalommal rendelkezik, ami nagyon fontos a diéta szempontjából is. A proteinek olyan makrotápanyagok, amik csökkentik az éhségérzetet, felpörgetik az anyagcserét, és az izmok építésében is nagy segítséget nyújtanak. Jó hír, hogy a legtöbb hal esetében már 100 gramm elfogyasztásával lehet fedezni a napi fehérjeszükséglet kétharmadát. A hal emellett fontos omega-3-forrás is. A többszörösen telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatásai mellett az agysejtek működését is serkentik, ezzel csillapítva a stressz okozta káros hatásokat. A magas fehérje-, és omega-3-tartalma mellett a halhúsban nagyon kevés a kalória, ami még egy indok, hogy a fogyókúra alatt sokat fogyassz belőle. Hogy ne legyen unalmas, nyolc finom elkészítési módszert mutatunk a változatos és tápláló halételekhez.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- omega-3
- szív- és érrendszeri betegség
Csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát: mennyi ómega-3 zsírsavra van szükség, és miben van nagyon sok?

- d-vitamin
- vitaminhiány