Éppúgy nehezíti a fogyást, mint az alkohol? Meglepő igazság a gyümölcsléről
Ilyen hatással vannak a gyümölcslevek a szervezetre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 100%-os gyümölcslevekre sokan úgy tekintenek, mint egészséges, rostban gazdag italokra, amelyek a fogyást is segítik. Valójában a gyümölcslé bizonyos szempontból hasonló hatással van a szervezetre, mint az alkohol.

Az, hogy valaminek magas a rost- és a vitamintartalma, még nem jelenti, hogy támogatja a fogyókúra sikerét. A gyümölcslevek esetében például érdemes számolni a fruktóztartalommal.

Így hizlal a gyümölcscukor

Amikor frissen facsart gyümölcslevet fogyasztasz, egyúttal a szervezeted fruktózraktárát is feltöltöd. A fruktóz - vagy más néven gyümölcscukor - az egyik legédesebb cukorféleség, amelynek glükózzá bontása a szervezetben enzimes hatásra megy végbe.

Pozitív tulajdonsága, hogy nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet, mint a répacukor - a szervezet az inzulintól függetlenül használja fel.

Feldolgozásában elsődleges szerep jut a májnak: ebben a szervben metabolizálódik, ám amint beteltek a máj glikogénraktárai, a szervezet trigliceriddé alakítja a fruktózt.

Vagyis a fruktóz - nagyobb mennyiségben fogyasztva - gyorsabban alakul zsírrá, mint bármely más cukorféleség. Tehát nemcsak a kalóriában gazdag alkoholokkal kell vigyázni a fogyókúra során, hanem a gyümölcslevekkel is.

Ebben hasonlít az alkoholra

A fruktózanyagcsere során olyan mérgek és salakanyagok képződnek, melyek megemelik a vérnyomást, és elősegítik a köszvény kialakulását. Dr. Robert H. Lustig, a Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász-endokrinológus szakorvosa szerint a fruktóz olyan kémiai reakciókon megy át a szervezetben, aminek eredményeként az túlzott alkoholfogyasztáshoz hasonló májgyulladás, illetve zsírmáj alakulhat ki. Hosszú távon a túlzottan nagy mennyiségű fruktózfogyasztás metabolikus szindrómát, inzulinrezisztenciát és elhízást okoz.

Mit igyál gyümölcslé helyett?

Természetesen nem arról van szó, hogy a jövőben ne egyél-igyál gyümölcsöt. Továbbra is ajánlják a táplálkozási szakemberek a napi öt alkalommal történő zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az viszont fontos, hogy a napi folyadékbeviteledet ne gyümölcslevekkel igyekezz biztosítani.

Ha szeretnél megszabadulni néhány felesleges kilótól, nemcsak a cukrozott, de a frissen facsart, 100%-os gyümölcslevek fogyasztását is minimalizálnod kell. Elsősorban szénsavmentes vizet, illetve ásványvizet érdemes innod, illetve számos rostban gazdag, salaktalanító. lúgosító hatású zöldségital is számításba jöhet. Korábbi cikkünkből megismerhetsz két remek receptet.

 

Ezt is szeretjük