Hizlalhat a gyümölcs? A válasz meglepő, de igen, legalábbis, ha így eszed
A gyümölcsök kétségkívül egészségesek, de ugyanakkor cukor is sok van bennük.

gyumolcs-salata
Ez is érdekelhet

Nemzetközi ízélményekkel vár a budapesti ÁRKÁD (x)

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

beauty and style

Műtét nélkül megemelkednek a lógó cicik: mellizomtorna otthon »

Elképesztően stílusos az 50 éves divatblogger: visszafogottan nőies, mégsem észrevétlen »

5 perces frizurák egy kiegészítővel: elképesztően nőiessé teszik a megjelenést »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gyümölcsfogyasztás kétségkívül egészséges dolog. A gyümölcsök egytől egyig tele vannak olyan rostokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal, amitől nemcsak a fogyókúrának lehetnek hasznára, hanem az általános egészségnek is. Azonban van egy dolog a gyümölcsökben, amire oda kell figyelni. Az az egy dolog pedig a cukor.

A gyümölcsben található cukor, a fruktóz egyszerű szénhidrát, akárcsak a finomított cukor. Ám mivel mindenképpen rostokkal együtt fogyasztja az ember, és mivel a gyümölcsök nagy százalékban tartalmaznak vizet, így lassabb a felszívódása. Azonban ennek ellenére is hozzájárulhat a hízáshoz, ha az ember nem megfelelően fogyasztja.

Mikor hizlalhatnak a gyümölcsök?

A gyümölcsökben kétféle szénhidrát található: glükóz és fruktóz. A szervezet először mindig a glükózhoz nyúl energiaforrás gyanánt, a fruktóz viszont tesz egy kitérőt a máj felé, ahol a szervezet glükózzá alakítja. Ha a májnak túl sok fruktózzal kell megbirkóznia, annyival, amennyit a szervezet már nem tud felhasználni, akkor zsírsavak formájában raktározza el azt. 

5 gyumolcsle

Ezzel az eshetőséggel lényegében csak akkor kell számolni, ha hatalmas mennyiségű gyümölcsöt eszel, vagy ha a képletből valahogy kivonod a rostokat - vagyis például gyümölcslevet facsarsz a gyümölcsökből.

A gyümölcslében sokkal nagyobb a glükóz és a fruktóz koncentrációja, és így, rostok híján, sokkal jobban megdobja a vércukorszintet, valamint zsírraktározásra sarkallja a májat. Ugyanez a hatás elkerülhető, ha egészben eszed a gyümölcsöket, sőt a gyümölcs rostjai segíthetnek stabilizálni a vércukorszintet.

Ha továbbra is aggaszt a gyümölcsök cukortartalma, válassz alacsony glikémiás indexűeket, főleg vacsorára vagy lefekvés előtt. A banánban, a mangóban vagy az ananászban például sokkal több a cukor, mint a körtében vagy az almában. Ez nem jelenti azt, hogy a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket teljesen száműznöd kell az étrendedből, csak igyekezz délelőtt vagy a nap korábbi szakában fogyasztani őket, hogy legyen ideje a szervezetnek felhasználni a belőlük származó energiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha véletlenül estefelé csak magas glikémiás indexű gyümölcs van a közeledben, lassíthatod a szénhidrát felszívódását, ha mellé egészséges zsírsavakat fogyasztasz, például ha eszel egy marék diót vagy mandulát is, így a gyümölcs nem dobja meg annyira a vércukorszintedet.

Sárgabarackos ételek

Ha szereted a gyümölcsöket, próbáld ki ezeket a sárgabarackos ételeket. A rostokban gazdag, egészséges fogások egészen biztosan fel fogják dobni a diétádat.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük