Melyik gyümölcsben a legkevesebb a cukor? Nem mindegy, melyiket eszed diéta alatt
A gyümölcscukor fogyasztását a diéta során érdemes csökkenteni, de nem elhagyni.

gyumolcsok nyari gyumolcs gyumolcsnap
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb fogyókúrás étrend tiltólistáján első helyen szerepel a cukor étvágynövelő hatása miatt. Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásokról és fajtákról van szó.

A finomított cukrok gyártási eljárása során mindent letisztítanak róluk, így elveszítik rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmukat. Ennek köszönhetően gyorsan felszívódnak, hamar megdobják a vércukorszintet, de nem sokáig biztosítanak energiát, így rövidesen újra rád tör az éhség. A természetesen előforduló cukrokkal azonban nem ez a helyzet.

Gyümölcsök diétához

A gyümölcsök tele vannak a szervezeted számára hasznos tápanyagokkal - antioxidánsokkal, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyaggal. Sok fogyókúrázó mégis teljes mértékig kiiktatja őket a cukortartalmuk miatt. A gyümölcsökben szukróz, glükóz - szőlőcukor - és fruktóz - gyümölcscukor - található. Szénhidrátjaik gyors felszívódásúak, de nem kell kimaradniuk az étrendből.

Csak arra ügyelj, hogy fogyassz melléjük mindig más, magas rosttartalmú ételt - magvakat, zabpelyhet -, sose edd őket magukban. Emellett válogasd meg, hogy milyen gyümölcsöket fogyasztasz, de nem csak a cukortartalom szerint. A legjobb, ha azokat részesíted előnyben, melyekben glükóz van több, és fruktóz kevesebb. A gyümölcscukrot csak a máj képes felhasználni, a feleslegből rögtön zsír keletkezik. A szőlőcukor ezzel szemben az izmok és az agy számára is táplálék, ezért valószínűbb, hogy raktározás helyett felhasználásra kerül, főleg, ha reggel vagy edzés előtt eszed. A következő gyümölcsök mind jó választást jelentenek!

Ezt is szeretjük