A fogyás csak a kezdet! Ez történik a testedben, ha leállsz a gyorséttermi kajával
A szervezeted meghálálja, ha kiiktatod a hamburgereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Attól, hogy rendszeres látogatója vagy a gyorséttermeknek, még nyilván tisztában vagy vele, hogy mennyire nem egészséges az ott kapható ételek zöme.

Ha fontolóra vetted az életmódváltást, első lépésként érdemes tehát a gyorséttermi ételeket kiiktatnod az életedből. Az alábbiakban azt is láthatod, hogy milyen hatással lesz mindez a szervezetedre.

Súlyvesztés

A gyorséttermi ételek legtöbbször méretüket és kalóriatartamukat tekintve is nagyobbak a kelleténél. A finomított szénhidrátban, sóban, telített zsírban és tartósítószerekben gazdag étrend lassítja az anyagcsere-folyamatokat, súlygyarapodást eredményez.

Éppen ezért, ha sikerül búcsút intened a gyorséttermi hamburgereknek - és nem viszed túlzásba a félkész ételek, fehér liszttel készült táplálékok fogyasztását sem -, megindul majd a súlyvesztés. De nem ez az egyetlen előnye a gyorséttermek kerülésének.

Egészségesebb vércukorszint

A fehér liszttel készül hamburgerzsömle, valamint a krumpli glikémiás indexe nem kifejezetten alacsony. Fogyasztásuk a vércukorszint hirtelen megugrását, majd gyors visszaesését eredményezi.

Miután megeszel egy hamburgert, szervezetedben megemelkedik a glükózszint, ami a hasnyálmirigyet gyors reagálásra készteti. A cukor egy részét mozgás során felhasználja a test, ám a felesleget zsírként raktározza. Mindez egyrészt hízáshoz, másrészt inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség kialakulásához vezet.

Ha tehát a rostszegény, finomított szénhidrátban gazdag ételeket kiiktatod az étrendedből - és több rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű ételt fogyasztasz -, vércukorszinted kiegyensúlyozottabb lesz. Ennek eredményeképpen búcsút inthetsz a vércukorszint zuhanását jelző, hirtelen rád törő éhségérzettől, valamint megelőzheted a cukorbetegség kialakulását is.

Kiegyensúlyozottabb só-víz háztartás

A gyorséttermi ételek híresen gazdagok nátriumban - jelentős só- és nátrium-glutamát-tartalmuknak köszönhetően. Utóbbi ízfokozó hatású, komoly ízharmóniát teremtő adalékanyag, amely hozzászokást eredményez. Erről a vegyületről bővebb információkat szerezhetsz az alábbi videóból.

A magas nátriumbevitel eredményeképpen a szervezet só-víz háztartása zavart szenved, lelassul az emésztés, a test vizet tart vissza. Mindez többek között hasi hízást eredményez - erről a folyamatról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Amennyiben a gyorséttermi ételek kiiktatásának köszönhetően kevesebb nátriumot viszel a szervezetbe, anyagcsere-folyamataid kiegyensúlyozottabbá válnak, megszűnik a vízvisszatartás, és kevésbé kell tartanod a fokozott nátriumbevitel okozta szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától is. Korábbi cikkünkből megtudhatod, mennyi napi sóbevitelt javasolnak a szakértők.

Ezt is szeretjük