Akár 60 kilót is lehet fogyni gyomorgyűrűvel - Kinek ajánlott a műtét, és kinek jobb a fogyókúra?
A gyomorgyűrű behelyezése a világon a harmadik legnépszerűbb elhízás elleni műtéti beavatkozás - mutatjuk, mit kell róla tudni.

gyomorgyűrű nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorgyűrű behelyezése egy elhízás elleni műtéti beavatkozás. A művelet a gyomrot érinti, melynek befogadó kapacitása csökken, magyarán az ember nem tud annyit enni, amennyit csak akar.

A műtét nagy túlsúly esetén javasolt, de életmódbeli változások is kell, hogy kövessék a beavatkozást. Aki mindent betart, csodás eredményeket érhet el.

A gyomorgyűrű lényege

A műtét alatt egy szilikongyűrűt helyeznek a hasüregen belül a gyomor felső részére, ami "nadrágszíjként" csökkenti a méretét és a bevitt ételek mennyiségét. A gyomor köré helyezett kötésből egy csövet vezetnek ki a bőrön át. Ebbe a csőbe fecskendezi be a sebész a sóoldatot, hogy megfelelőre szűkítse a nyelőcső alsó részét.

A beavatkozással fokozatosan szűkíthető a gyomor, a gyűrű gyakorlatilag kettéosztja: felül és alul is "gyomortasakot" képez. Minél kisebb a gyomor mérete, annál kevesebb étel szükséges a teltségérzet kialakulásához. Ez nemcsak a bevitt ételek mennyiségét csökkenti, hanem az éhségérzetet is. Az eljárás alatt a gyomor éppúgy funkcionál, mintha nem lenne rajta gyűrű, az emésztési folyamatokat nem zavarja.

Ugyanakkor egy 2017-es kutatásban megkérdőjelezték az eljárás hatékonyságát. 107 gyomorgyűrűvel rendelkező betegek csupán 11,2%-ánál sikerült kielégítő súlycsökkenést elérni. Az eltávolítás után a páciensek huszonkét százaléka visszaszedte a túlsúlyt, vagy akár meg is haladta azt. Ugyanakkor 2018-ban egy magánklinika is végzett kutatást ezzel kapcsolatban, az eredményeik szerint nagyon hatékony az eljárás krónikusan elhízott páciensek esetében.

A műtét előtt

A műtétet altatásban végzik, körülbelül kulcslyuk méretű bemetszést hajtanak végre, ez 1-5 kis sebészeti vágást igényel. A 30-60 perces műtétet laparoszkóppal végzik, ami egy hosszú, keskeny kamerával ellátott cső. 

A legtöbben már 2 napon belül visszatérhetnek a mindennapi rutinjukhoz, de egyeseknél akár egy hétig is tarthat a felépülés. Átlagosan a túlsúly 40–60% -ától lehet megszabadulni, tehát ha valakit 120 kilósan műtenek, körülbelül 60 kilótól szabadulhat meg.

gyomorgyűrű 2
Fotó: grinvalds / Getty Images Hungary

Gyomorgyűrű-diéta

  • Az első napokban az étrend vízre és folyadékokra, például sovány levesekre korlátozódik.
  • A beavatkozás utáni 4. hét végéig már pürésített táplálékok is színesíthetik a menüt, joghurt és párolt zöldségek is fogyaszthatók.
  • 4-6 héten belül már egyéb lágy állagú ételek is bevezethetők.
  • 6 hét elteltével már vissza lehet a szilárd étrendhez, de természetesen megkötésekkel.

Kinek javasolt a beavatkozás?

Hajdanán az orvosi irányelvek csak azoknál javasoltak gyomorgyűrűt, akiknek a testtömeg-indexe 35 vagy annál magasabb volt. Kivételes esetet képeztek azok, akiknek a BMI-je 30–34,9 között volt, és anyagcserezavarban, cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy alvási apnoéban szenvedtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A sebészeti technikák fejlődése sokat javított az eljárás biztonságosságán, úgyhogy jelenleg olyan személyeknek is javasolható, akiknek BMI-je 30–35, de csak ha:

  • elhízással kapcsolatos szövődményeik vannak,
  • a nem sebészeti megközelítések nem bizonyultak hatékonynak.

A nem sebészeti eljárás közé tartozik az étrendváltozás, a mozgás és a gyógyszerek. A kezelőorvos vagy dietetikus külön étrendet is felírhat.

GettyImages-1169212311

Kinek nem javasolt a műtét?

  • Azoknak, akiknek jelenleg drog- vagy alkoholfogyasztási problémái vannak,
  • ellenőrizetlen pszichiátriai betegségben szenvednek,
  • akik nem értik a kockázatokat, és elvetik az életmódbeli változásokat.

Ezenkívül némelyeknél az érzéstelenítés is kiválthat káros reakciókat: allergiás reakciók, légzési problémák, vérrögök, vérvesztés, fertőzés, valamint szívroham vagy stroke jelentkezhet a műtét alatt vagy után, de ennek szűrése megtörténik a műtét előtt.

A Medical News Today szerint a súlycsökkenés folyamata sokkal lassabb, mint más elhízás elleni beavatkozásoknál. Tehát ha valaki hirtelen súlycsökkenés reményében megy keresztül az eljáráson, csalódás érheti.

Megbánta 90 kilós fogyását a 25 éves nő - Negatívan hatott a szexuális életére

Úgy döntött a nő, hogy gyomorszűkítésen vesz részt, aminek hála másfél év alatt 90 kilótól sikerült megszabadulnia.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük