Kutatók jöttek rá! Segíti a fogyókúrát a gyertyafényes vacsora
A gyertyafénynél és lágy zenénél elfogyasztott vacsora kevésbé hizlal. Tudd meg, miért!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, ha kedveled a romantikus, gyertyafényest vacsorákat, az az alakodra is jó hatással van. Külföldi kutatók kimutatták, a meghitt környezetben elköltött étkezés során sokkal kevesebb kalória kerül a szervezetbe.

Jobban jársz, ha a gyorséttermek helyett a nyugodt, csendes, családias atmoszférát választod!

Gyertyafényes vacsora, kevés kalória

A Cornell Egyetem munkatársai nemrégiben azt vizsgálták, hogy a félhomályban, kellemes jazz-zene mellett elfogyasztott vacsora milyen hatással van azokra, akik általában valamelyik zajos gyorséttermet választják, illetve azokra, akik mindig ilyen környezetben vacsoráznak.

A kutatók azt gondolták, hogy a nyugodt atmoszféra mellett az emberek több ételt rendelnek, mint a gyorséttermi rohanásban, csakhogy tévedtek. Ugyanis annak ellenére, hogy a nyugodt evőknek tovább tartott az étkezés, kevesebbet fogyasztottak, így a kalóriabevitelük is alacsonyabb volt.

18%-kal kevesebb étel

A Psychological Report munkatársai, akik szintén vizsgálódtak hasonló körülmények között, arra jutottak, hogy nyugodtan étkezők 18%-kal kevesebbet esznek, mint a gyorséttermi fogyasztók, mert jobban az ételre koncentrálnak, és rendszeresebben is táplálkoznak.

Számadatokban ez azt jelenti, hogy 949 kalória helyett csak 775 kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ez egy alkalomnál talán még nem számít olyan sokat, de ha hetente többször is a meghitt gyertyafényes vacsorát választod, az már sokat nyomhat a latban.

Jazz a titok nyitja?

A két tudóscsoport egyetértett abban, hogy a kevesebb kalóriabevitel nyitját az étterem berendezésében és hangulatában kell keresni. Úgy gondolták, hogy a vacsora elfogyasztásához olyan pihentető környezetre van szükség, amiben az emberek jól érzik magukat, és ezáltal lassabban étkeznek, mert nem sietnek sehová. Ehhez nincs szükség másra, mint halványabb világításra, és egy kis halk jazz-zenére a háttérben.

Brian Wansink professzor, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a nyugodt környezet növeli az elégedettséget és csökkenti a fogyasztást. Illetve felhívta rá a figyelmet, hogy ez fontos információ a gyorséttermi láncok számára, amelyeket sokszor felelőssé tesznek az elhízásért.

Ezt is szeretjük