Csak egy gumiszalag és napi 20 perc kell a feszes popsiért: 6 intenzív, otthon végezhető gyakorlat
Gumiszalaggal változatos módon lehet edzeni, vannak hatékony fenékfeszesítő tornák is.

gumiszalag edzés nytó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gumiszalag az alakformálás egyik legegyszerűbb eszköze, csak tudni kell, hogyan érdemes használni.

Hatékonysága abban rejlik, hogy olyan izmokat dolgoztat meg, amiket a hétköznapokban alig használunk. Ilyen a nagy és a középső farizom is.

Gumiszalagos popsi edzések

Gyenge, közepes vagy erős ellenállású gumiszalagokat kínálnak a sportáruházak. Állóképesség és erőnlét függvényében is mérlegelni kell a választást, és átgondolni, milyen izomcsoportokat mennyire szeretnél megdolgoztatni. 

33974253 bbc56e443b34cbbd25988441c203f2b1 wm
Fotó: Getty Images Hungary

Az alsótest és a fenék formálásának egyik legjobb módja, ha a megfelelő flexibilitású gumiszalagot a bokád köré helyezed, majd felváltva hátrafelé húzod a lábaidat a képen látható módon. Az ellenállás függvényében aktivizálódnak az alsótesti izmok. Minél feljebb helyezed a szalagot, annál nehezebb a gyakorlat. Ebből 5x15-ös sorozatot ajánlott végezni, ami 5 percig tart.

gumiszalag 3 kész
Fotó: Getty Images Hungary

A fenék oldalsó izmainak átmozgatásához oldalirányú mozgás végzése szükséges. A szalagot helyezd a bokádra, majd jobbra és balra is emelgesd a lábaidat. A gumiszalag pozicionálásával, illetve enyhe vagy erős ruganyosságával könnyíthető vagy nehezíthető a mozdulat. Ebből is ajánlott 5x15 darabot végezni, váltott lábbal, melynek időtartalma szintén 5 perc.

gumiszalag 2 kész
Fotó: Getty Images Hungary

Ha a gumiszalaggal guggolást szeretnél végezni, helyezd a vádlid köré, majd állj vállszéles terpeszbe és kezdd enyhén szélesíteni az állásod, míg a gumiszalag engedi. Utána told hátra a fenekedet, a csípőd legyen a térdekkel egy vonalban, majd egyenesedj vissza a kezdőállásba. 5x10-ös sorozatban végezd, 5 percig tart ez a rész.

gumiszalag 6 kész
Fotó: Getty Images Hungary

A lovaglóállás is nagyon hatékony gyakorlat. Már napi fél perc is sokat számít, idővel növelhető ennek az időtartama. Hasonlóképp kezdődik, mint az előbbi guggoló gyakorlat, ám a szalagot érdemes a combok köré tenni. Ennek lényege a statikusság, azaz a mozdulatlanság, a sarkakat kell terhelni, feszíteni a hasizmot, a farizmot és a combizmot.

gumiszalag 4 kész
Fotó: Getty Images Hungary

Formás fenekeket eredményez a képen látható gyakorlat. Feküdj a hátadra, majd tedd a szalagot a térdek fölé és húzd fel a lábaidat 45 fokba. A karokat helyezd a tested mellé és told fel a csípődet. Az egyik, majd a másik lábadat nyújtsd ki a levegőbe anélkül, hogy letennéd a földre a sarkadat. Mindkét lábon 5x8-as sorozatban végezd a gyakorlatot, ami 3 percet vesz igénybe.

gumiszalag 5
Fotó: Ilona Shorokhova / Getty Images Hungary

A következő mozdulatsorhoz helyezd a bokád köré a szalagot, majd ereszkedj négykézlábra. Emeld a lábad behajlítva a csípőd vonaláig, majd engedd vissza kiindulóhelyzetbe, közben feszítsd a hasad és a feneked. A gumiszalag a két láb között feszül, úgy dolgoznak az izmok, mintha csak súlyokat helyeztél volna a bokádra. Mindkét lábadon végezd el 10-10-szer a gyakorlatot, ami 1 percet vesz igénybe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az edzés előtt érdemes bemelegíteni, utána pedig nyújtani az izomláz és húzódások, görcsök elkerülése érdekében. Ha nem is napi szinten, de heti háromszor sikerül elvégezned a 20 perces gumiszalagos tornát, egy hónapon belül megmutatkozhat a kemény munka eredménye.

Szoborszerűen formás popsit és combokat csinál: gyors és hatékony otthoni edzést mutatunk

Az alábbi, nyolc gyakorlatból álló edzést bárhol elvégezheted, nincsen szükség hozzá semmilyen eszközre. Ha van otthon egy súlyzód, az segíthet nehezíteni a gyakorlatokat, de anélkül is eléggé meg fognak dolgoztatni a sorozatok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük