Ehetsz gombát a fogyókúra alatt?
A szakértő válasza
A gombát gyakran az elkészítése teszi nehezen emészthetővé. Fogyaszthatod a diéta alatt?

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Gigi Hadidról meseszép fotók készültek: talán sosem volt még ilyen nőies a modell »

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet »

Szorítja, nyomja a lábad a cipő? Okos trükkök, melyekkel kényelmessé teheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gombák az élővilág különös tagjai: tulajdonképpen se nem állatok, se nem növények egészen. Az emberi szervezet számára nehezen emészthetőek, épp ezért talán megfordult már a fejedben, hogy a fogyókúra alatt mellőznöd kell.

Dr. Csiszár Mikóst, a Naturwell Életmód Központ fogyókúra szakértőjét kérdeztük a témában.

Röviden a kalapos gombákról

A valódi gombák közé sorolhatóak a moszatgombák, a tömlősgombák és a bazidiumos gombák osztályai. Az utóbbiak közé tartoznak a kalapos gombák, melyek között ehető és mérgező fajok is vannak.

A gombák kalapjai rövid életű termőtestek, az élőlények fő tömegét nem ezek, hanem a talajban, illetve korhadó szerves anyagokban élő gombafonalak szövedéke képezi. A gombák többsége korhadéklakó, fő szerepük abban rejlik, hogy lebontják az elpusztult növények és állatok testének anyagait.

Ezért nehezen emészthető a gomba

Bizonyára hallottad már, hogy a gomba a szervezet számára nehezen feldolgozható étel. Mint dr. Csiszár Miklós elmondta, némelyik gombában sok a nehezebben emészthető fehérjetípus, amelynek feldolgozásához több energiára van szüksége a szervezetnek.

Ám a gombát gyakran inkább az elkészítése teszi nehezen emészthetővé. Például, ha nagy mennyiségű szénhidráttal - tésztával vagy burgonyával - együtt fogyasztod, akkor körülbelül olyan terhelő ételt kapsz, mint a rántott hús hasábburgonyával. A gomba nagy része egyébként víz, de a fehérje aránya magas benne. Zsírt vagy sok energiát nem tartalmaz.

Fogyókúrás bakik

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen fogyókúrás bakikat nem szabad  elkövetned!

Ehetsz gombát, ha fogyni akarsz?

A gomba azért nehezíti a fogyókúrát, mert megterheli az emésztést, de mint dr. Csiszár Miklós elmondta, ésszerű mértékben fogyasztva nem kell kiiktatnod étrendedből a diéta alatt sem. Heti egy-két alkalommal bátran fogyaszthatod, de fontos, hogy ne terheld meg vele a szervezeted: tehát inkább többször egyél belőle keveset.

Így fogyaszd a gombát!

A legjobb nyersen vagy párolva, könnyű ételként elkészítve fogyasztanod. A fogyókúra alatt felejtsd el a mártásos, szószos vagy tojással készült gombás recepteket. Arra is ügyelj, hogy ne szénhidráttal együtt edd, inkább egyéb zöldségfélékkel - például grillezett zöldségekkel keverve - vagy akár önmagában fogyaszd. Csiperkét, vargányát és más közismertebb ehető gombafajtát nyugodtan választhatsz - mondja dr. Csiszár Miklós.

Ezt is szeretjük