Serkenti az anyagcserét, tele van fehérjével: a gomba 5 fogyást segítő hatása
A gombáknak számos olyan hatása ismert, melyek elősegítik a fogyást.


- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
A túlsúly hátterében különböző tényezők állhatnak, leginkább genetikai, hormonális, életmódbeli okai lehetnek. Kutatásokból kiderült, hogy a gombák a bennük lévő tápanyagoknak hála fogyást segítő hatással bírhatnak.
A gombák különös lények, se nem növények, se nem állatok, hanem a gombák országának tagjai, mely nagyjából 22 ezer fajt foglal magába. Nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és már az ősidők óta széles körben használják élelmiszerként, gyógyszerként.
A gombák hatásai
Annak ellenére, hogy mennyi gombafaj ismert, még csak nagyjából a 10%-uk hatását vizsgálták meg egy 2018-as kutatás szerint. Mindenesetre az eddigi eredmények és többezer éves használatuk miatt az egyik legfontosabb étrend-kiegészítőként tartják számon.

Elsődleges és másodlagos metabolitokat is tartalmaznak, köztük poliszacharidokat, flavonoidokat, fenolokat, zsírsavakat, aminosavakat, fehérjéket és ásványi anyagokat, melyek mind-mind kedvezően hatnak az ember szervezetére. Kiemelendő D-vitamin- és kalciumtartalmuk, mert a két tápanyag együttes hatása bizonyítottan támogatja a testsúly csökkenését.
Serkenti az anyagcserét
Alacsony kalóriatartalma mellett a gombák kiváló fehérjeforrásnak minősülnek, ami elősegíti az izmok épülését és regenerálódását, elnyomja az éhségérzetet is, mert gátolja az éhséghormon, a ghrelin termelődését. A proteinek bizonyítottan gyorsítják az alapanyagcserét, fogyasztásuk során nő a kalóriaégetés.
Helyreállítja a bélflórát
Egy 2015-ös tanulmányban a pecsétviaszgomba, Ganoderma lucidum, kivonatának a hatását vizsgálták. A kísérlet során észrevették, hogy a bélben úgy viselkedett, mintha prebiotikum lenne, kiegyensúlyozta a mikrobiomot, aminek ismert testsúlycsökkentő, elhízást gátló hatása. A gombaféle ezen tulajdonságát egy másik, szintén 2015-ben végzett kutatás során is alátámasztották.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Csökkenti a vérzsírszintet
A gombákról kiderült a koleszterinszint-csökkentő hatásuk is. Az ehető fajták a PUFA, azaz többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuknak köszönhetik, hogy redukálják a szérumkoleszterin-szintet.
Gátolja az elhízást
2008-ban az ezüst rezgőgombából, Tremella fuciformis, nyert kivonatot vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a benne lévő poliszacharid megakadályozza egy bizonyos típusú zsírsejtek kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy elhízás elleni prebiotikumként is használatos lehet.
Szabályozza a vércukorszintet
A gombák elősegítik a fogyást és a zsírégetést azáltal, hogy szabályozzák a vér glükózszintjét. Egy egyéves és egy négynapos klinikai vizsgálat során, melyet túlsúlyos vagy cukorbeteg résztvevőkkel végeztek, arra kérték az alanyok egy csoportját, hogy étrendjük során a magas energiatartalmú marhahús egy részét kétspórás csiperkével, Agaricus bisporus, helyettesítsék.

Az eredmények szerint a gombafogyasztóknak csökkent a testtömegindexük, a haskörfogatuk, és nőtt a jóllakottságérzésük anélkül, hogy a váltás miatt kevésbé élvezték volna az evést. A tanulmányok szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kétspórás csiperke cukorbetegség- és elhízásellenes hatású.
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a túlsúly fő oka a kalóriabevitel és a kalóriaégetés közötti arány felborulása, amely az örökletes és a környezeti hatások sokrétű kapcsolatából adódik. Csak a kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás indítja be a zsírégetést. A gombák nagyon táplálóak, bővelkednek bioaktív vegyületekben, melyek antioxidánsban gazdag összetevők, így mankóként szolgálhatnak a fogyókúra alatt, vagy az egészséges életmódot követők számára. Nehezen emészthetőek, így gyomor- és bélproblémák esetén rendszeres fogyasztásuk előtt érdemes kikérni szakorvos véleményét.
Így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas
A gomba tele van vitaminokkal, ezért az őszi szezonban érdemes fogyasztani.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)