Serkenti az anyagcserét, tele van fehérjével: a gomba 5 fogyást segítő hatása
A gombáknak számos olyan hatása ismert, melyek elősegítik a fogyást.

GettyImages-1249615294
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlsúly hátterében különböző tényezők állhatnak, leginkább genetikai, hormonális, életmódbeli okai lehetnek. Kutatásokból kiderült, hogy a gombák a bennük lévő tápanyagoknak hála fogyást segítő hatással bírhatnak.  

A gombák különös lények, se nem növények, se nem állatok, hanem a gombák országának tagjai, mely nagyjából 22 ezer fajt foglal magába. Nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és már az ősidők óta széles körben használják élelmiszerként, gyógyszerként.

A gombák hatásai

Annak ellenére, hogy mennyi gombafaj ismert, még csak nagyjából a 10%-uk hatását vizsgálták meg egy 2018-as kutatás szerint. Mindenesetre az eddigi eredmények és többezer éves használatuk miatt az egyik legfontosabb étrend-kiegészítőként tartják számon.

GettyImages-613841532

Elsődleges és másodlagos metabolitokat is tartalmaznak, köztük poliszacharidokat, flavonoidokat, fenolokat, zsírsavakat, aminosavakat, fehérjéket és ásványi anyagokat, melyek mind-mind kedvezően hatnak az ember szervezetére. Kiemelendő D-vitamin- és kalciumtartalmuk, mert a két tápanyag együttes hatása bizonyítottan támogatja a testsúly csökkenését. 

Serkenti az anyagcserét

Alacsony kalóriatartalma mellett a gombák kiváló fehérjeforrásnak minősülnek, ami elősegíti az izmok épülését és regenerálódását, elnyomja az éhségérzetet is, mert gátolja az éhséghormon, a ghrelin termelődését. A proteinek bizonyítottan gyorsítják az alapanyagcserét, fogyasztásuk során nő a kalóriaégetés.

Helyreállítja a bélflórát

Egy 2015-ös tanulmányban a pecsétviaszgomba, Ganoderma lucidum, kivonatának a hatását vizsgálták. A kísérlet során észrevették, hogy a bélben úgy viselkedett, mintha prebiotikum lenne, kiegyensúlyozta a mikrobiomot, aminek ismert testsúlycsökkentő, elhízást gátló hatása. A gombaféle ezen tulajdonságát egy másik, szintén 2015-ben végzett kutatás során is alátámasztották.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Csökkenti a vérzsírszintet

A gombákról kiderült a koleszterinszint-csökkentő hatásuk is. Az ehető fajták a PUFA, azaz többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuknak köszönhetik, hogy redukálják a szérumkoleszterin-szintet.

Gátolja az elhízást

2008-ban az ezüst rezgőgombából, Tremella fuciformis, nyert kivonatot vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a benne lévő poliszacharid megakadályozza egy bizonyos típusú zsírsejtek kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy elhízás elleni prebiotikumként is használatos lehet. 

Szabályozza a vércukorszintet

A gombák elősegítik a fogyást és a zsírégetést azáltal, hogy szabályozzák a vér glükózszintjét. Egy egyéves és egy négynapos klinikai vizsgálat során, melyet túlsúlyos vagy cukorbeteg résztvevőkkel végeztek, arra kérték az alanyok egy csoportját, hogy étrendjük során a magas energiatartalmú marhahús egy részét kétspórás csiperkével, Agaricus bisporus, helyettesítsék.

GettyImages-106920986

Az eredmények szerint a gombafogyasztóknak csökkent a testtömegindexük, a haskörfogatuk, és nőtt a jóllakottságérzésük anélkül, hogy a váltás miatt kevésbé élvezték volna az evést. A tanulmányok szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kétspórás csiperke cukorbetegség- és elhízásellenes hatású. 

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a túlsúly fő oka a kalóriabevitel és a kalóriaégetés közötti arány felborulása, amely az örökletes és a környezeti hatások sokrétű kapcsolatából adódik. Csak a kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás indítja be a zsírégetést. A gombák nagyon táplálóak, bővelkednek bioaktív vegyületekben, melyek antioxidánsban gazdag összetevők, így mankóként szolgálhatnak a fogyókúra alatt, vagy az egészséges életmódot követők számára. Nehezen emészthetőek, így gyomor- és bélproblémák esetén rendszeres fogyasztásuk előtt érdemes kikérni szakorvos véleményét. 

Így fogyaszd a gombát, hogy ne legyen unalmas

A gomba tele van vitaminokkal, ezért az őszi szezonban érdemes fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük