8 egészséges és finom gluténmentes köret: változatos lehet velük az étkezés
A fehér rizsen és a krumplin túl számos egészséges és finom alternatíva létezik, a gluténmentes gabonákkal is érdemes kísérletezni.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években egyre többen táplálkoznak gluténmentesen. Az ilyen étkezés összemosódott az egészséges és a fogyókúrás étrend fogalmával, ez azonban a legtöbb esetben nincs így. A boltokban kapható, előrecsomagolt termékek sok esetben valóságos kalóriabombák, ráadásul adalékanyagokban, hozzáadott cukorban is bővelkednek.

Így azoknak, akiknek viszont valóban fontos a diéta tartása, gyakran nincs könnyű dolguk, főleg, ha egészséges és tápláló étkezésre törekednek. Különösen igaz ez akkor, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával is küzdenek, hiszen ekkor főként lassan felszívódó szénhidrátokat kell fogyasztaniuk, tehát a népszerű fehér rizs vagy a kukoricaliszt már nem számítanak jó választásnak.

Egészséges, gluténmentes köretek

A gluténérzékenység lehet cöliákiás és nem cöliákiás is. Előbbi az egész életet végigkísérő, autoimmun állapot, ami családi halmozódást mutathat. Ilyenkor a gabonafehérje fogyasztása a bélnyálkahártya és a bélbolyhok károsodásával jár, a tünetek között puffadás, görcsölés, fáradékonyság, hajhullás és körömtöredezettség is szerepel. A betegeknek szigorúan gluténmentesen kell étkezniük, ami olykor kihívások elé állítja őket. A klasszikus krumplin és fehér rizsen túl szerencsére számos köret létezik, ami változatossá és egészségessé teheti a táplálkozást, például izgalmas ízvilágú és vitaminokban, rostokban gazdag gabonák, álgabonák, ízletes zöldségek.

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük