Futás túlsúllyal: hány kiló fölött nem ajánlott?
A jelentős túlsúllyal történő futás megterheli az ízületeket és a belső szerveket. Kremer Kaposi Péter elmondja, mit válassz helyette.

edzos cucc
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azért szeretnél futni, hogy megszabadulhass pár fölös kilótól, de alapvetően maga a futás nem szerez örömöt, akkor felesleges csinálnod.

Nemcsak azért, mert az ízületeket a jelentős túlsúly fokozott terhelésnek, ezáltal sérülésveszélynek teheti ki, hanem azért is, mert a testzsírcsökkentés szempontjából nem a mozgásforma típusa, hanem egy adott pulzusszám tartós - legalább 25-30 perces - fenntartása a fontos - tudjuk meg Kremer Kaposi Péter személyi edzőtől.

Megterheli az ízületeket és a szerveket

Komolyabb súlyfelesleg cipelésekor nemcsak az ízületeket terheli jelentősen a futás, hanem a belső szerveket is. A szervek között felhalmozódott - úgynevezett viscerális - zsír rázkódása komoly fájdalmakkal, hányingerrel, mellkasi fájdalommal és egyéb kellemetlen érzésekkel járhat.

Alaptézis, hogy olyan mozgásformát vagy gyakorlatot, ami bárminemű fájdalmat okoz, nem szabad végezni. Természetesen ez alatt a fájdalom értendő, és nem az olyan jellegű diszkomfortérzés, mint például az izomláz.

30-as BMI felett nem ajánlott a futás

- Nem vagyunk egyformák, ezért nemcsak a túlsúly, de az edzettségi fok, a kor, a kórelőzmények, a nem és még számos más dolog figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy meghatározható legyen egy adott személy terhelhetősége - magyarázza Kremer Kaposi Péter.

- Pontos számokat tehát kár mondani, ám ha mégis szükséges, én azt ajánlom, hogy 30-as BMI felett ne erőltesd a futást. Természetesen átlagos izomtömeggel rendelkező emberekről beszélek, hiszen sportolóknál a 30-as BMI még nem feltétlenül jelent magas testzsírszázalékot.

Futás helyett

Amennyiben tehát fogyni szeretnél, és nem ajánlott számodra a futás, vagy egyszerűen csak nem szereted csinálni, akkor a kerékpározás, az ellipszistréner vagy a gyors gyaloglás is tökéletesen megteszi. A lényeg a 120 körüli pulzustartomány elérése, illetve annak fenntartása 30-40 percig.

- Természetesen ez sincsen kőbe vésve, de látatlanban azt mondhatom, hogy ebből baj biztosan nem lehet, amennyiben az ember egészséges, 60 évnél fiatalabb, és a kórelőzményekben sem található komoly probléma. 60 éves kor felett 100-110-es pulzus elérése is elegendő.

Edzés előtt és után

Már-már közhely, de fontos elmondani, hogy mindig melegíts be alaposan, az edzés végeztével pedig ne állj meg rögtön, hanem sétálj még egy-két percig, amíg érzed, hogy pulzusod normalizálódik. A nyújtás is nagyon fontos eleme minden edzésnek, így a futásnak is. Érdemes ezt szakember segítségével elsajátítani, mert sérülésveszélyes lehet.

Ezt is szeretjük