Ezért sérülnek le gyakrabban az amatőr futók: 57%-uk kihagyja ezt a fontos lépést
A rendszeresen futók 70%-ának volt már valamilyen sérülése.

terd faj futo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt. Mindössze 20%-uk járt már egyáltalán valamilyen sportorvosi, diagnosztikai vizsgálaton - ez is kiderült abból a személyes és online megkérdezéses felmérésből, amit a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ megbízásából készítettek októberben 1500 futó bevonásával.

Az amatőr futók kevesebb mint fele veszi komolyan a bemelegítést, és a nyújtást is csak 57%. Így aztán a szakember szerint sok amatőr futó ötvenéves kora felett nagy valószínűséggel kénytelen lesz más sportot választani a rossz futótechnika miatt.

Gyakoriak a sérülések

A kevés testmozgás számtalan betegséget okozhat, a magyar lakosság kétharmada mégsem sportol még napi 10 percet sem. Az aktív testmozgást végzők viszont átlagosan másfél órát mozognak naponta.

futás

Hazánkban a harmadik legnépszerűbb mozgásforma a futás, elenyésző azonban azok száma, akik tudatosan tervezik meg az edzésprogramot, vagyis szakember segítségével állapítják meg, hogy mekkora és milyen jellegű az a terhelés, ami számukra ideális. A legtöbben - tíz futóból hét - mindössze saját megérzéseikre hagyatkoznak, azaz leginkább csak futnak, de azt nem tudatosan teszik. A túledzésről viszont 80%-uk hallott már.

A megkérdezett futók harmada hetente kétszer, fele hetente ennél többször fut. Az amatőr sportolók a bemelegítésre még csak-csak szánnak időt, de a nyújtás sokszor teljesen elmarad, vagy csak 1-2 percet töltenek ezzel. Csupán 57% veszi komolyan, és fordít rá legalább 10 percet. 

- Remek ötlet, ha valaki sportként a futást választja, hogy megőrizze egészségét, javítsa fizikai állapotát - mondja Dr. Török Krisztina, az LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ igazgatója. - Arra azonban kevesen gondolnak, hogy akár árthatnak is maguknak: a lelkes kezdőknél például gyakori a túledzés, amikor valaki többet fut annál, mint amit a saját fizikális állapota, erőnléte megengedne. Sőt, az is előfordulhat, hogy valaki számára testi adottságai, egészségi állapota miatt nem a futás a legideálisabb mozgásforma. Mindezek figyelmen kívül hagyása sérüléshez, mozgásszervi panaszokhoz vezethet, pedig egy előzetes diagnosztikai felméréssel a problémák könnyen megelőzhetőek lennének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy-egy súlyosabb sérülés után a felépülés, illetve a mozgásszervi panaszok gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet. A szakember szerint az ilyen problémák arra is visszavezethetők, hogy egészen egyszerűen rossz technikával futunk. 

- Jellemző, hogy ezek a rossz beidegződések az életkor előrehaladtával egyre inkább érezhető hatást gyakorolnak a testre: fájó végtagok, nehezen hajló ízületek, mozgásszervi panaszok fordulnak elő. A mozgás örömét visszanyerni sokkal több befektetést igényel, mint preventív, megelőző szemlélettel, akár szakember segítségével a jó gyakorlatot kialakítani - teszi hozzá Dr. Török Krisztina.

Eszméletlen sok kalóriát éget el

A futás vitathatatlanul az egyik legjobb zsírégető edzés, ha fogyókúrába kezdesz, de nem ez az egyetlen sport, amihez fordulhatsz, ha nagyobb mennyiségű kalóriát szeretnél elégetni rövidebb idő alatt. Összegyűjtöttük a legjobb zsírégető mozgásformákat.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük