Futás hidegben: miért nagyon veszélyes a szakemberek szerint?
A száraz, hideg levegő, a leizzadás vagy a nem megfelelő öltözet is okozhat problémákat.

GettyImages-464991861
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségkívül a futás az egyik legpraktikusabb mozgásforma, hiszen bárhol és bármikor végezhető, ingyen van, nem mellesleg pedig remekül égeti a zsírt. 

Ugyanakkor a téli mínuszok beálltával csak a legelszántabbak húznak futócipőt, nem véletlenül. A rendszeresen szabadban futók szervezete fokozatosan hozzászokik az egyre hidegebb időjáráshoz, így kevésbé terhelik meg őket a mostoha körülmények, mint azokat, akik csak alkalomadtán kocognak.

Miért veszélyes, ha hidegben futsz? 

A szakemberek szerint 10 fok alatti hőmérséklet esetén a futás veszélyes lehet az egészségre. A test hőmérséklete a hideg hatására lejjebb megy, amely jelentős stresszterheléssel jár, így jobb, ha a kinti mozgásformát nem a mínuszokra időzíted. A túl intenzív igénybevétel és a nem megfelelő öltözet gyengítheti az immunrendszert, és nagyobb a sérülés esélye is, mivel az izmok ilyenkor merevebbek, emiatt a téli futás mindig alaposabb bemelegítést igényel, hiszen nehezebben melegednek az izmok és ízületek, mint jó időben.

GettyImages-520915627

A nulla Celsius-fok alatti hőmérsékleten való futás nem csak a kihűlést hozhatja magával, ha nem vigyázol. A British Medical Journal tanulmánya szerint a túlzott hideg a szemet is károsíthatja. Mivel hűvös időben az ember ritkábban pislog, a szél könnyebben elpárologtatja a szemet védő könnyréteget, a hó és a jégszemcsék pedig akadálytalanul eljutnak a szem felszínére, és sérüléseket okozhatnak. 

Dr. Natalie Markland gyógytornász és atlétikaedző szerint vannak bizonyos tényezők, amelyeket a futóknak egyéni alapon mérlegelniük kell. 

- Nem ideális a hideg levegőt belélegezni, ha valakinek légzési nehézsége vagy asztmája van, mivel a hideg levegő nem melegszik fel kellő mértékben, és lehűti a tüdőszövetet. Személy szerint is úgy érzem, hogy ha túl hideg és száraz a levegő, a torkom azonnal megfájdul. Emiatt a szájlégzés helyett érdemesebb az orron keresztül venni a levegőt - javasolja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hidegben is fontos a folyadékpótlás

Kathy Butler futó, kétszeres olimpikon szerint, bár sokan nem gondolnak rá, ilyenkor is fontos a megfelelő folyadékpótlás. 

- Ha valaki megsérül a hidegben, az leginkább két dolog miatt lehet. Elsősorban annak következménye, hogy nem visel megfelelő ruházatot, másodsorban pedig elfeledkezik a folyadékpótlásról. Ilyenkor is izzadunk, és amennyiben a szervezet nem megfelelően hidratált, könnyen előfordulhat izomgörcs. Azt javaslom, kinti futás után azonnal menj melegedni, vegyél egy forró zuhanyt, öltözz száraz, meleg ruhába, és kortyolgass el valamilyen forró italt - javasolja. 

GettyImages-642508744

Gondoskodj a megfelelő öltözetről!

Ha mégis futásra adod a fejed a téli hidegben, nem árt, ha a megfelelő öltözékről is gondoskodsz. A hideg miatt különösen fontos vastagabb ruhákba, rétegesen öltözködni. Pamutruhákat nem javasolt ilyenkor hordani, mivel ezek tartják a nedvességet, ami miatt könnyebb megfázni. Arra is figyelj, hogy ne öltözz túl, mert csak jobban izzadsz, és könnyebben megfázol, de a háromréteges öltözet legyen meg. Egy atlétapóló, polárfelső és egy futódzseki, ami remek légáteresztő képességgel bír. Alulra thermo hatású alsóruházatot válassz, vagy polár, bélelt nadrágot, kompressziós zoknit. A sapka és a kesztyű ne maradjon ki. A sál általában zavarja a futókat, és lélegezni is nehezebb benne, de a futó- vagy símaszk remek megoldást nyújthat, ha érzékenyebb a torkod a hidegre.

GettyImages-1136699510

Futócipőt is be kell szerezned, ez merevebb és vastagabb, mint az, amit nyáron viselsz, illetve a talp bordázottsága is durvább a jegesedések és csúszások kivédése érdekében.

Télen fokozottan ügyelni kell a bemelegítésre, futás előtt otthon, a meleg szobában melegíts be alaposan, de a vérbőség fokozására és a sérülések elkerülése végett masszázskrémeket és -olajokat is bevethetsz.

8 mozgásforma, amitől azonnal olvadnak a zsírpárnák

Mutatjuk, milyen mozgásformák mellett tedd le a voksod, ha a kalória- és zsírégetés a célod!

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük