Jobban hizlalnak a népszerű főzős műsorok receptjei, mint a készételek

A sztárszakácsok gusztusos fogásai nem segítik a diétádat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban mind népszerűbbek a főzős műsorok, ám a televíziós szakácsok által készített ételek nem feltétlenül egészségesek.

Ezeknek az ételeknek a kalória-, fehérje- és telítettzsír-tartalma magasabb, telítetlenzsír-, valamint rosttartalma azonban alacsonyabb, mint a szupermarketekben kapható készételeké - állítják szakértők a British Medical szakfolyóiratban.

Növekvő problémát jelent az elhízás

Becslések szerint 2020-ra az Egyesült Királyság, illetve az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának 70%-a túlsúlyos lesz, ez pedig növeli a cukorbetegség, a keringési rendellenességek, és a rák kialakulásának kockázatát. A helyzet hazánkban sem jobb: jelenleg a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Korábbi kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy mind a szupermarketekben kapható készételek, mind a tévés fűzőműsorok receptjei negatívan befolyásolhatják a megkezdett diéták sikerét, ám ez idáig egyetlen tanulmány sem vizsgálta átfogóan ezeknek az élelmiszereknek a tápanyagtartalmát.

Készételek kontra televíziós receptek

A kutatásban az Asda, a Sainsbury, valamint a Tesco áruházak saját márkás készételei vettek részt. A televíziós szakácsok közül pedig Jamie Oliver, Nigella Lawson, Lorraine Pascale és Hugh Fearnley-Whittingstall receptjeit vizsgálták a Newcastle-i Egyetem szakemberei.

Azt hiszed, nem hizlalnak! 10 hétköznapi étel, ami centiket ragaszt rád

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az általuk készített tanulmány szerint sem a vizsgált készételek, sem a főzős műsorok receptjei nem felelnek meg azoknak az ajánlásoknak, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet - WHO - fogalmazott meg az étrenddel összefüggő betegségek kialakulásának megelőzéséről. A fenti két típusba tartozó ételeknek jellemzően magas fehérje-, telítettzsír- és sótartalma.

Jobban hizlalnak a főzős műsorok receptjei

A szakértők vizsgálatai szerint azonban a népszerű tévés műsorok receptjei magasabb kalória-, zsír- és fehérjetartalommal bírnak, mint a vizsgált készételek, miközben rost- és telítetlenzsír-tartalmuk alacsonyabb. Egyedül sótartalom tekintetében nyertek a főzős műsorok - a készételeknek ugyanis csupán 4%-a felelt meg a WHO ajánlásainak.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Saját receptek előnyben

A Newcastle-i Egyetem szakemberei által végzett kutatás tanulsága, hogy bár a főzős műsorok szórakoztatóak lehetnek, a tévés sztárszakácsok receptjeit nem feltétlenül kell meghonosítanod a konyhádban. Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, illetve megszabadulnál pár pluszkilótól, ragaszkodj a saját receptekhez. Ide kattintva is találhatsz néhány remek saláta-, valamit zöldségesétel- receptet.

Ezt is szeretjük