Mennyi vizet kell inni edzés előtt, közben és után, hogy ne terheld a testedet? Mutatjuk a pontos számokat
Mivel a sportolás során és az izzadás révén sok folyadékot veszíthetsz, a megfelelő folyadékbevitelre fokozottan figyelned kell.

GettyImages-841944070
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az ember egészsége szempontjából, hiszen szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy a szövetek, szervek és a legapróbb sejtek is megfelelően működjenek.

  Dehidratáltság esetén minden lelassul a szervezetben, valamint az anyagcsere sem működik rendesen, ami szabotálja a zsírégetést. Nem beszélve arról, hogy a nem megfelelő folyadékpótlásnak komoly következményei lehetnek, például állandó fáradékonysághoz, fejfájáshoz, koncentrációzavarhoz, de emésztési és keringési gondokhoz is vezethet. Az étkezések előtti vízfogyasztás nemcsak a szervezet hidratációja miatt fontos, de bizonyítottan csökkenti a bevitt energiamennyiséget is. Azok a túlsúllyal küzdő nők, akik napi egy literrel több vizet ittak a megszokottnál, egy év alatt két kilót fogytak anélkül, hogy bármi máson változtattak volna az életmódjukban.

Víz vagy izotóniás ital? 

Nyáron, a meleg miatt alapjáraton több folyadékot fogyaszt az ember, mint a hideg, téli hónapokban, ugyanakkor az edzések alatt nemcsak a folyadékpótlás megfelelő mennyiségéről, de minőségi pótlásáról is érdemes gondoskodni. 

GettyImages-544574978

A folyadékigény testsúlytól, nemtől, kortól, aktivitási szinttől és testzsírszázaléktól is függ, de a szakemberek átlagosan napi két és fél liter tiszta víz fogyasztását javasolják. Az edzés során is érdemes a szénsavmentes ásványvízhez nyúlni, de olyan sport- és izotóniás italok közül is választhatsz, amelyek összetevőik révén pótolják az izzadással eltávozott vizet, sókat, ásványi anyagokat, elektrolitokat, valamint szerepet játszanak a szervezet energiahiányának pótlásában, így edzés előtt és után is fogyaszthatóak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi vizet kell inni edzés előtt, közben és után?

Azok, akik edzenek, vagy folyamatosa sportolnak, fokozottan ügyelniük kell arra, hogy még a szomjúságérzet kialakulása előtt fogyasszanak folyadékot, ne csak akkor, amikor már valójában szomjasak. A szomjúság ugyanis válasz a szervezet részéről a folyadékegyensúly eltolódása miatt, az érzet pedig a megemelkedett sókoncentráció következménye. Edzés közben a dehidratáció például gyors szívverés, izomgörcs vagy hányinger formájában nyilvánulhat meg, így már csak ezek miatt is fontos a folyamatos folyadékpótlás.

GettyImages-498585120

Az American Council on Exercise ajánlása szerint érdemes edzés előtt 2-3 órával 5 deciliter folyadékot fogyasztani. Az edzés közvetlen megkezdése előtt két decilitert igyál, mozgás közben 20 percenként két decilitert fogyassz, edzés után 20 perccel pedig 2-3 deciliter folyadék az ajánlott.

Így számolhatod ki, mennyi vizet fogyassz egy nap

Amennyiben azt szeretnéd tudni, nagyjából mennyi folyadékra van a szervezetednek szüksége, a legegyszerűbben úgy számolhatod ki, hogy a saját testsúlyod elosztod 30-cal. Ebben az esetben egy 75 kilós nőnek napi 2,5 liter folyadék az optimális.

Gyakorlatok ásványvizes palackkal 

A következő kilenc extra hatékony, erősítő gyakorlatot otthon is végezheted, amelyhez súlyzók híján elég két jó fogású ásványvizes palack is. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük