Szója-, mandula- vagy kesuital: mit igyon a diétázó? Ezek a fogyókúra legjobb barátai
Összehasonlítottuk őket: mutatjuk, melyik a legfogyókúrásabb.

tej
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy a tejet egészségesnek vagy éppen egészségtelennek tartják-e a dietetikusok, szinte napról napra változik. Annyi bizonyos, hogy a teljes tejben rengeteg vitamin és ásványi anyag van, ugyanakkor sokan nem tartják egészségesnek laktóz- vagy zsírtartalma, valamint nehezen emészthetősége miatt.

Manapság már számtalan, tejként használható tejpótlót találni a boltok polcain, amihez nyúlhatnak azok, akik aggódnak az egészségükért, vagy laktózintoleranciában szenvednek. Ezen italok többsége laktózmentes, és mindegyikből létezik édesített, de natúr változat is. A fogyókúrázó joggal kérdezheti, melyik tesz a legjobbat a diétájának? Erre próbálunk most fényt deríteni.

Növényi tejek vs. teljes tej

A teljes tehéntej 88% vizet, 5% laktózt, 3% zsírt, 3% fehérjét tartalmaz. Olyan tápanyagok lelőhelye, mint a B1-, C- és D-vitamin, ráadásul fontos kalciumforrásként gondoskodik róla, hogy a csontjaid erősek legyenek. A tej tehát fontos tápanyagforrás, ugyanakkor sok telített zsírsavat tartalmaz, és a kalóriaértéke is viszonylag magas, így a fogyókúra során nem a legelőnyösebb választás. A boltban található növényi italok mára szinte mindenben pótolni tudják a hiányát. 

mandula tej

Kalcium

Az embernek naponta 1000 mg kalciumra van szüksége, ebből 300 mg-ot tartalmaz egy bögre tej. Ehhez képest a szójaitalban csak 61, a kalciummal dúsított egyéb növényi italokban mindössze 25-50 mg kalcium van, így egy kicsit többet kell fogyasztani belőlük a hasonló hatás kedvéért. Ebből a fontos ásványi anyagból a legkevesebbet az édesítetlen kesuitalban találod.

Kalória

A kesuital viszont kalória szempontjából a legelőnyösebb választás, mert egy decijében márkától függően nagyjából 20 kcal van, akárcsak a mandulaital esetében. Ezzel szemben a teljes tej decijében több mint 60, illetve még a zsírszegény tejben is több mint negyven kalória található. Ha csak ennyin múlna a kérdés, akkor meg is lenne a válasz, de az ember étrendje ennél egy kicsit összetettebb. 

D-vitamin

A tehéntej D-vitaminban is gazdag. A D-vitamin-hiány gyakori a túlsúlyos embereknél. Az orvosok a hippotalamusz működésével magyarázzák az összefüggést, mely a D-vitamin alacsony szintjét érzékelve fokozza az éhséghormonok működését, így a D-vitamin-hiány megnövekedett étvággyal jár. De nemcsak a tehéntejben van nagy mennyiségű D-vitamin, hanem a mandulaitalban is, ami emellett még rengeteg E- és A-vitamint, magnéziumot, cinket, vasat és foszfort is tartalmaz. A kókuszitalt is gyakran dúsítják D-vitaminnal, bár önmagában nem tartalmaz sok hasznos tápanyagot.

Telített zsírsavak

A kókuszital, akárcsak a tehéntej, sajnos sok telített zsírsavat is tartalmaz. A dietetikusok általában zsírszegény táplálkozást ajánlanak a fogyókúrázóknak, így érdemes inkább a többi növényi tejpótlóval próbálkozni. Azokban jóval kevesebb a zsír, és az is egészségesebb. A mandulaitalban például szívbarát zsírsavak vannak. 

szoja szojatej

Fehérje

A szója zsírsavtartalma némiképp magasabb, de mellette rengeteg B-vitamint és fehérjét is tartalmaz. A tehéntej után ez a második legjobb fehérjeforrás, ebből a szempontból a többi növényi tejpótló messze elmarad mögötte. Izomnöveléshez, edzés mellé ez az ideális választás. A kókuszitalon kívül egyébként az összes többi is tartalmaz valamennyi fehérjét, de a kesuitalban például csak mindössze 4 gramm van bögrénként.

Ebből azt láthatjuk, hogy, bár a legkevesebb kalória az édesítetlen mandula- és kesuitalban van, tápanyag szempontjából mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A szójaitalnak különösen magas a fehérje-, a kesuitalnak pedig a vastartalma. A különböző növényi tejpótlók ízre is igen különböznek. A mandulaital íze diós, a kókuszé semlegesebb, így a választást az is befolyásolja, milyen célra vásárolod. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindent egybevetve kalória és tápanyagtartalom alapján diétához egyértelműen a mandulaital az előnyösebb választás, de bármelyik növényi tejpótló mellett döntesz, nem nyúlhatsz nagyon mellé velük.

Egészséges rágcsálnivalók

Ha fogyókúrázol, próbáld ki ezeket az egészséges, diétás nassolnivalókat is. Garantáltan kevés kalória van bennük, ráadásul a vércukorszintedet sem dobják meg. Ha laktózérzékeny vagy, óvatosan böngéssz, mert némelyik tartalmaz tejtermékeket.

Ezt is szeretjük