Mekkora egy normális adag rizs vagy tészta? A legtöbben sokkal nagyobbnak gondolnák
Csak a kezedre kell nézned, hogy tudd, mennyi az elég.

teszta-rizs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra során elsőként sokan a tányérra kerülő adagok méretén változtatnak. Persze, lehet trükközni kisebb tányérokkal vagy felezéssel, de vajon tudjuk-e, hogy pontosan mennyi is az ideális adag, amit egy embernek fogyasztania kellene?

Az ideális adag tekintetében még az ételek csomagolása sem jelent feltétlenül segítséget, mert néha az ott ajánlott adagmennyiség is messze meghaladja az optimálist.

Mennyit egyél egyszerre?

Nem kell feltétlenül konyhai mérleg, hogy megállapítsd, mennyi valamiből az ideális. Elég a kezedet használnod hozzá. Persze, fontos megjegyezni, hogy az embernek akár napról napra is más mennyiségű táplálékra lehet szüksége, ezért ezek a mennyiségek mindenképpen csak ajánlás jellegűek.

teljes kiorlesu teszta

Szénhidrátok

Abban az esetben, ha a fogyasztását nem korlátozza semmilyen betegség vagy speciális kúra, a szénhidrátból legfeljebb egy zárt ökölnyi mennyiség kerülhet a tányérra. A tésztából vagy rizsből ez nagyjából 120-150 grammnak felel meg. Nyersen ezt legegyszerűbben úgy mérheted ki, ha éppen annyit raksz a rotyogó vízbe, amennyit egyszerre a markodba tudsz fogni - 40-50 gramm. Persze, fogyókúrás szempontból az sem mindegy, hogy milyen tésztát vagy rizst választasz. Próbálj teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket készíteni, és kísérletezz barna vagy vadrizzsel, így akár fel is dobhatod a már unalmassá vált fogásokat.

Ami a burgonyát illeti, könnyebb a dolgod, hiszen egy adag belőle nagyjából egy közepes fej krumplinak felel meg. Hogy mekkora a közepes fej krumpli? Körülbelül akkora, mint az egér a számítógéped mellett, amit nap mint nap használsz - nagyjából 120-150 gramm.

Kenyérből és egyéb pékáruból az ajánlott mennyiség egy szelet, úgyhogy sajnos le kell mondanod a szendvicsekről, és, ha lehet, azt az egy szeletet is reggelire fogyaszd. Ekkor ugyanis még tudja hasznosítani a szénhidrátot a szervezeted. Ha már a reggelinél tartunk, a zabkására is ugyanaz igaz, ami a rizsre és a tésztára, nagyjából 40-50 gramm belőle egy adag, ami körülbelül négy-hat púpos evőkanálnak felel meg.

hús

Húsok

Húsból úgy tudod kimérni az egy főre eső adagot, ha fölé helyezed a kezedet. Az ideális adag nagyjából 80 grammnak felel meg, ez egyenlő a tenyered méretével ujjak nélkül. Ha fehérjében gazdag étrendet követsz, vagy sportolsz, nyugodtan hozzászámolhatod az ujjakat is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vörös húsokban nagyjából kétszer annyi kalória van, mint a szárnyasokban és halakban, ezért utóbbiakból szintén fogyaszthatsz kicsit többet. 

Zöldségek

Sok helyen írják, hogy a zöldségeket nem kell külön számolni, hiszen ezekből szinte büntetlenül ehetsz annyit, amennyit akarsz, de, ha nem szeretnél kellemetlenül telt gyomorral felállni az asztaltól, azért érdemes valami limitet felállítani ezekből is. Általában tálalásnál hasonló mennyiséget számolnak rájuk, mint a köretként felszolgált szénhidrátokra. Egy ökölnyi tökéletesen elégséges, de itt igazán nem muszáj szigorúnak lenned.

Olajos magvak

Nem úgy az olajos magvakkal, melyek számos nagyon fontos tápanyagot tartalmaznak, ezért lényegesek a kiegyensúlyozott étkezéshez, azonban dúskálnak kalóriában, így csak visszafogottan szabad őket fogyasztani. Nagyjából egy hüvelykujjnyi mennyiséget ehetsz belőlük. De nem ujjhegynyit, hanem az ujjad tetejétől az ujjad aljáig mérve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajt

A sajt sokaknak okoz gondot, mert finom, és nehéz róla lemondani a fogyókúra során. A jó hír, hogy nem is kell, de érdemes belőle zsírszegény változatot választani, és betartani a fejadagokat. Egy adag sajt nagyjából 30 grammnak felel meg. Ez nagyjából 2 hüvelykujjnyi mennyiség, vagy, ha úgy könnyebb elképzelni, nagyjából akkora darab, mint egy gyufásdoboz.

Természetes étvágycsökkentők

Ha éppen azt tervezed, hogy csökkented az adagokat, sokat segíthetnek az első pár hétben a természetes étvágycsökkentő hatással rendelkező ételek. Így könnyebb lesz hozzászokni a kisebb tányérmérethez. 

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük