Hogyan kell mérni a fogyókúrás alapanyagokat? Csak így lesz pontos az eredmény
Nem jó ötlet a szemmértékedre hagyatkozni.

konyhamerleg2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Attól még, hogy fogyókúrázol, egyáltalán nem biztos, hogy kisebb adagokat kell enned, mint korábban. Sokkal fontosabb, hogy kalóriaszegényebb ételekre válts, melyekből a számodra megszokott mennyiséghez hasonló porciókat ehetsz, és ezzel elkerülöd az éhezés érzését.

Hiába válogatsz azonban a tányérodra csupa alacsony kalóriatartalmú zöldséget, gyümölcsöt vagy laktató, magas rosttartalmú gabonaféléket, sovány húsokat. Még ezekből sem szabad akármennyit méretlenül enni. 

Fogyókúrás adagok

A fogyókúrának fontos része, hogy valamilyen tervszerűséget kövess. Érdemes nemcsak a kalóriákra, de a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányára, a rostok mennyiségére, sőt, egyes mikrotápanyagokra - ásványi anyagokra, vitaminokra - is odafigyelni, amiben előre elkészített mintaétrend vagy dietetikus segíthet. Amikor azonban a menüben ennyi minden pontosan ki van számolva, akkor nem lehet az adagokat sem félvállról venni, illetve össze-vissza mérni.

konyhamerleg1

A pontatlan mérésnek nagyon könnyen az lehet az eredménye, hogy nem indul be a fogyás, hiszen jóval több kalóriát viszel be, mint amennyit kellene. Éppen ezért érdemes elhagyni a szemmértékre méricskélést.

Hasonlóképpen nem jó ötlet evőkanállal, csészével vagy más konyhai eszközzel adagolni. Ezek esetében ugyanis nagyon eltérő lehet egyes ételek mennyisége: egy csésze liszt jóval többet nyom, mint egy csésze spenót, de általában kevesebbet, mint ugyanennyi folyadék.

A kalóriákat az ételek és italok esetében 100 grammos mennyiségre vonatkoztatva megtalálod a csomagoláson, illetve az interneten is ez alapján a legkönnyebb utánanézni. A méréskor éppen ezért a legjobb, ha a konyhamérlegre hagyatkozol, mely rögtön grammban mutatja meg az adagot, amivel könnyű tovább számolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor egy fogyókúrás receptet követsz, az összetevőket feldolgozás előtt mérd meg, ha az utasítás nem másképpen írja elő. A csirkemell sokat veszít a súlyából, ahogy a főzés során távozik belőle a víz, ugyanígy az alma tömege is csökken, amikor eltávolítod a magházát, a babé azonban az áztatás alatt megnő. A száraz alapanyagok - rizs, tészta, hüvelyesek, quinoa - esetében gyakran megkülönböztetve is megtalálod, hogy szárazon vagy főzve mérték-e az adott tápértékeket, de a húsoknál is eltérést okozhat a filézés vagy nyúzás.

Arra, hogy milyen állapotban kell mérni az alapanyagokat, a legtöbb esetben a recept is felhívja a figyelmet. A kész ételből később érdemes az étrendednek megfelelően ismét kimérni az előírt adagot.

Pennsylvaniai Egyetem hatezer felnőtt körében végzett kutatása során kiderült, hogy azok, akik a fogyókúrájuk alatt rendszeresen konyhai mérleggel adagolták az ételeiket, sikeresebbek voltak a diétázásban, mint azok, akik a körülbelüli mérésre hagyatkoztak. Érdemes éppen ezért egészen addig folyamatosan kitartani a mérések mellett, míg nagyon pontosan nem rögzülnek az adagméretek.

Fogyókúrás alapanyagok a kamrában

A következő tíz egyszerű élelmiszer fontos alapja a fogyókúrának. Ha csak lehet, mindig legyen belőlük legalább egy kevés a spájzban, és máris valószínűbb, hogy egészséges ételeket készítesz majd!

Ezt is szeretjük