Fogyókúrázol? Ennyi sót ehetsz naponta
Így számold ki!
A só hasi hízáshoz vezet. Többek között. Mennyi a WHO által megállapított fogyasztás határa?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet vízháztartásáért a nátrium és a kálium egyensúlya felel. Előbbi vizet tart vissza - nehezíti a fogyást -, utóbbi vízhajtó hatású.

Amennyiben túl sok NaCl-ot, vagyis sót fogyasztasz, számolhatsz a hasi hízással, de hosszú távon szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is.

Ennyi sót ehetsz naponta

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint napi 2 gramm nátriumnál többet nem tanácsos bevinni a szervezetedbe. A só, azaz a NaCl 40%-ban nátriumból és 60%-ban klórból áll.

Mivel nátriumbeviteled csaknem teljes egészében sóból származik, könnyen kiszámolhatod, hogy ez mennyi sót jelent: napi körülbelül 5 gramm - durván egy teáskanálnyi - sót vihetsz be a szervezetedbe, ha fogyni szeretnél, illetve fontos az egészséged.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezned arról, hogy - ha Európa átlagos lakosságából indulunk ki - valószínűleg sóbeviteled 70-75%-a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából ered. Vagyis nemcsak a főzés során használt, illetve az asztali sótartóból származó fűszerrel kell számolnod, hanem érdemes böngészned az összetevők listáját is.

Ezt is szeretjük