"Meg lehet szokni az éhezést?" A 3 leghülyébb fogyókúrás kérdés az interneten
A gyakorikerdesek.hu-n megéri néha csemegézni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sikeres fogyókúra titka sokak szerint még mindig az éhezésben rejlik. Legalábbis ezt mutatják az alábbi, gyakorikérdések.hu oldalon feltett kérdések.

Ha szeretnél leadni néhány plusz kilót, a korábbi cikkünkben ismertetett módszerrel sikerülhet. És hogy mitől hülyeség az alábbi három kérdés? Elmondjuk.

"Meg lehet szokni az éhezést?"

Ha valaki koplalással szeretne megszabadulni a plusz kilóitól, meglehetősen rossz úton jár. Az éhezés hatására ugyanis a szervezet raktározó üzemmódra kapcsol, lelassul az anyagcsere, és bár rövid távon beindulhat a súlyvesztés, hosszú távon nehezebbé válik a fogyás.

Amint ugyanis visszatér az ember a megszokott étrendjéhez, a szervezet a bevitt táplálékot elraktározza zsír formájában, hiszen a korábbi koplalásból kiindulva úgy értékeli, fel kell készülnie egy következő ínséges, kalóriaszegény időre.

"Egy hétig napi három alma mennyit fogyaszt?"

A következő kérdező már konkrétabban fogalmazza meg, milyen táplálék mellett kíván éhezni. Napi három alma körülbelül 150-200 kalóriát tartalmaz, ami a táplálkozási szakemberek által fogyáshoz javasolt 1200-1500 kalóriás energiabevitelnek körülbelül 10%-a.

Ez a mennyiség nagyjából arra elég, hogy a kérdező anyagcseréje - akárcsak a fenti esetben - extrém módon lelassuljon. Ilyen étrend mellett számolni kell többek között szédüléssel, gyengeséggel, rossz közérzettel, a koncentrációs képesség romlásával.

"30 kg augusztusig: lehetséges?"

A fenti kérdést a cikk megjelenésének hetében - vagyis április elején - tette fel egy 105 kilós, 179 centiméter testmagasságú ember. Augusztus elejéig még 16 hét van, tehát körülbelül 16 kilónyi súlyvesztés tekinthető reális célnak - a 30 kilóhoz kétszerannyi időre lesz szükség. A táplálkozási szakemberek szerint ugyanis hosszú távon heti egy kiló súlyvesztés tekinthető egészségesnek. Bár az első hetekben ennél gyorsabb is lehet a fogyás, ekkor a mérleg által mutatott veszteség nem zsírból, hanem salakanyagokból, vízből tevődik össze.

A kérdező leírja még, hogy korábban sikeresen fogyott rozskenyérrel és esténként végzett felülésekkel. Ezzel a módszerrel pontosan az a baj, mint a fenti kettővel: megvonja a szervezettől a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a hasznos tápanyagokat, a test éhezik. Ha pedig kardió mozgás helyett valaki fogyás céljából felülést végez, valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy nem létezik helyi zsírégetés.

Ezt is szeretjük