Bűnözés a fogyókúra alatt? Ennyiszer lehet hetente
A szakértő véleménye szerint
Danis Faye úgy látja, megvan a bűnözés helye a diétában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavasszal sokan nagy elánnal fognak bele egy-egy szigorúbb diétába, amitől azt várják, hogy alakjuk a bikiniszezonra minél jobban emlékeztessen a fejben elképzelthez.

Az első szembejövő születésnapi torta vagy vasárnapi piskótatekercs azonban sokakat gondolkodóba ejthet: mennyit bűnözhetek?

Ezt a kérdést járta körbe Danis Faye, a The Beach Body Blog táplálkozási szakértője.

Bűnözés a fogyókúra alatt

Ha csökkentett kalóriatartalmú étrendet követsz, fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás folyamatos legyen: napi ötször egyél kis adagokban. Így nem terheled meg az anyagcserédet, és nem tör rád hirtelen farkaséhség.

Fontos, hogy a napi kalóriaadagod ne menjen 1200 alá - illetve hirtelen legfeljebb 500 kalóriát vágj le belőle -, szervezeted ugyanis a túlságosan alacsony energiabevitelt éhezésnek értékeli, és tartalékoló üzemmódra kapcsol, lassítja az anyagcserét.

Ilyenkor egy jól begyakorolt evolúciós reakció eredményeképpen felkészül az ínségesebb időkre, és nem éget zsírt.

Ennyi bűnözés még belefér

Ha megfelelő időközönként sikerül beiktatnod egy-egy bűnözést, azzal anyagcserédből a fentivel épp ellentétes reakciót váltasz ki: a plusz kalóriabevitellel meggyőzöd arról, hogy nincsenek ínséges idők, nem kell tartalékolnia. Amennyiben kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrended követsz, heti két bűnözés belefér. Arra azonban jobb vigyáznod, hogy lehetőség szerint ne cukormázas fánkkal sokkold az anyagcserédet, inkább valamilyen finom étcsokival.

Nem romboljuk az étkezési morált!

Természetesen ha tudod magadról, hogy egy-egy kilengés eredményeképpen rendszerint másnap sutba vágod az egészséges táplálkozásról szőtt terveket, a világért sem szeretnénk visszarántani. Amennyiben nem megy a kocabagózás, és nálad csak a szigorúbb táplálkozási elvek működnek, kövesd azokat, és ne csábulj el egy-egy szelet sütemény vagy csokoládé láttán.

Ezt is szeretjük