Honnan tudod, hogy elég vizet iszol-e a fogyáshoz? Nézz bele a vécécsészébe!
Ennyi vízre van szükséged az egészséges fogyáshoz.

pohar-viz-ivas-vizivas-vizfogyasztas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Honnan tudhatod, hogy a szervezeted elégedett azzal, amennyit iszol? A vécécsésze rejti a választ. Amennyiben azt látod, hogy a vizeleted tiszta, csaknem átlátszó és szagtalan, akkor minden rendben van, míg a sötétebb, sárgább, erős szagú vizelet többek között dehidratáltságra utalhat.

Az egészséges bevitel eléréséhez korábban nagyjából két litert ajánlottak mindenkinek a szakértők, ám ezt azóta felülírta a tudomány. A szükséges mennyiség meghatározásánál figyelembe kell venni a testsúlyodat és a fizikai igénybevételt is, már csak azért is, mert a vízivás befolyásolja a fogyást.

Mennyi vízre van szükséged?

A legegyszerűbb számítást eszerint úgy lehet elvégezni, hogy a testsúlyod minden egyes kilójára fél deci elfogyasztandó vizet számolsz. Ha például 68 kiló vagy, akkor nagyjából három és fél liter víz lenne az ajánlott mennyiség. Ha ezen felül sokat mozogsz, vagy igazán meleg a nyár, akkor akár többet is megihatsz, ám ha tél van, és ülőmunkát végzel, kicsivel kevesebb is elég.

csapviz

Mivel az elégtelen vízfogyasztás általában a figyelmetlenség eredménye, nem árt tudatosan szoktatni magad. Legyen nálad mindig vizespalack vagy -pohár, amit rendszeresen megtöltesz, és szem előtt tartasz, így pótcselekvésként is többet fogsz inni.

A pohárnak ilyenkor nemcsak az íróasztalodon van jó helye, de az ágy mellett, az éjjeliszekrényen is, így gyorsan csillapíthatod a reggeli dehidratált állapotot.

Ne feledd, hogy a kávé vagy a cukros üdítők nem egyenlők a vízzel. Míg a kávé és a zöld tea vízhajtó hatása miatt nem megfelelő, ha hidratálni szeretnél, addig az üdítők kalóriatartalmuk miatt ártanak a fogyásnak. A vízszükségleted kielégítése során mindig próbálj tiszta vizet, cukrozatlan teát vagy gyümölcsökkel ízesített vizet inni. Ezzel segíted az anyagcserét és az emésztést is, feleslegesen víz sem reked meg a testben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Napi fogyasztásodat próbáld meg egyenletesen elosztani a nap folyamán. Ha a víz javát egyben iszod meg, annak túl sok pozitív hatása nem lesz.

Zsírégető turmixok, melyek felpörgetik a fogyást

Próbáld ki ezeket az isteni finom, cukormentes és laktató turmixokat, ha nemcsak folyadékot akarsz bevinni a szervezetedbe, de fogyni is szeretnél.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük