Miért nehezebb a fogyókúra télen? A szakértők szerint így kellene megtartani a súlyt a hidegben

Nem lehetetlen a fogyás a hidegben, még akkor sem, ha a biológia ellened játszik.

futas osz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyű elképzelni, miért nehezebb a fogyás télen: egymást érik az ünnepek és az ünnepi vacsorák, a családi asztal pedig süteményektől rogyadozik. Nehéz visszafognia magát az embernek. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a hidegben egy kicsit nehezebben megy lefelé a súly.

Evolúciós, biológiai okai is vannak annak, hogy az ősz hűvös és a tél hideg hónapjaiban valahogy nem megy annyira a fogyókúra. De akármennyire lehetetlennek tűnik is harcolni a szervezeted ellen, sok mindent tehetsz, hogy megtartsd vagy csökkentsd a súlyodat ilyenkor is.

Miért nehezebb fogyni télen?

Az egyik legjelentősebb tényező, hogy ősszel és télen korábban sötétedik, ez pedig fokozza a melatonintermelést. A melatonin nevű hormon felelős azért, hogy jelezze a testnek, ideje aludni térni. Mivel télen kevesebb a napfény, magasabb a szervezet melatoninszintje, ez pedig befolyással van az étvágyra is. Sokaknál nagyobb étvágy jelentkezhet ilyenkor.

nő horoszkóp téli tél (2)

A napfény hiánya más módon is közrejátszik a téli súlygyarapodásban, ilyenkor ugyanis kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet, ennek a fontos vitaminnak a hiánya pedig hátráltatja a zsír lebontását, viszont támogatja a raktározását, így a bevitt kalóriák nagyobb százalékából lesz zsírpárna. 

Ezen hatások ellen egy dolgot lehet tenni - igyekezni kell télen is annyi időt tölteni a napfényen, amennyit csak tudsz. Ha úgy érzed, ez nem elégséges, D-vitaminhoz juthatsz tabletta formájában vagy különböző élelmiszeren keresztül is. Például sok D-vitamint tartalmaznak az olajos halak, és van némi D-vitamin a marhamájban, a gombákban és a tojássárgájában is.

A téli falánkságnak evolúciós okai is vannak. Egészen a közelmúltig az emberiség életében a tél egyet jelentett a táplálékhiánnyal és a mozgásszegény nappalokkal, így, akárcsak az állatok esetében, az embereknek is energiát kellett raktározniuk, hiszen extra zsírpárnák nélkül nem élték volna túl a zimankót. A legtöbb ilyenkor elérhető növényi étel szénhidrátban gazdag, mint például a krumpli, és a szervezet, mivel ilyenkor nehezebben jut táplálékhoz, jobban is kívánja a zsírt és a szénhidrátot, melyeken keresztül energiát tartalékolhat a tél ínséges hónapjaira.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az állatok zsírtartalékolása nagyban függ attól, hogy mennyi táplálék van elérhető közelségben, és mekkora a kockázata, hogy végez velük egy ragadozó. A kutatások azt találták, hogy, amikor a készletek szűkösek, az állatok inkább híznak, mert jobban raktározzák az energiát. Egy másik, embereken végzett kísérlet arra mutat rá, hogy a hideg közvetlenül is befolyással van arra, mennyit eszük. A kutatás tíz-tíz embert ültetett le egy hideg és egy kellemes hőmérsékletű szobában, végeredményében pedig azok, akik a hideg szobában ültek, lényegesen többet ettek a meleg szobában ülő társaiknál.

A legjobb módszer a hirtelen támadó éhség ellen ilyenkor az, ha gyakrabban eszel kisebb adagokat. Érdemes két-három óránként beiktatni egy étkezést, így nem lesz időd megéhezni, és elkerülheted a komolyabb falási rohamokat. Ezenkívül muszáj leküzdeni a késztetést, hogy összekuporodj a kanapén egy forró csoki társaságában, és be kell építeni némi mozgást a mindennapokba akkor is, ha a hidegben lényegesen kellemetlenebb.

Így rendezd be a konyhádat a fogyókúrához!

Egy jól berendezett konyha segíthet, hogy kevesebb kísértés érjen, ráadásul sokkal nagyobb kedve van főzni is az embernek olyan környezetben, ahol minden a keze ügyébe esik. Mutatjuk, mit hova tegyél, hogy ideális legyen minden a diétához.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük