Fogyókúra hipnózissal: lehetséges? Megkérdeztük a szakembert
Jankai Jánost faggattuk arról, hogyan segíti a fogyást a hipnózis.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha sokféle diétát kipróbáltál, de egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeidet, talán megfordult már a fejedben, hogy más úton - talán a hipnózis felől - közelítsd meg a problémát.

Hipnózis segítségével fogyni természetesen nem azt jelenti, hogy valahol az alvás és az ébrenlét között hirtelen leolvadnak rólad a kilók. Hogy tisztábban láthasd, milyen esetekben lehet hatékony eszköz a hipnózis a fogyásban, olvasd el az alábbi Jankai János hipnoterapeutával készült interjúnkat.

- Kinél segítheti elő a hipnózis a fogyást?

- Voltaképp mindenkinél, aki valóban készen áll a fogyásra. A hipnózis egy kitűnő módszer, melynek segítségével könnyen és egyszerűen hozzáférhetünk az elme azon részéhez, ahol a megfelelő szuggesztiókat elhelyezve, olyan fizikai szintű változásokhoz segíthetjük hozzá a klienst, mint például a fogyás.

- Mi az, amit nem várhatunk el a hipnózistól?

- Erre a kérdésre nehéz röviden válaszolni, ugyanis rengeteg előítélet és legenda övezi a hipnózist. Sokan félelemmel tekintenek rá, mások pedig irreális elvárásokat támasztanak felé.

A hipnózis, mint minden egyéb módszer, ami a pszichével foglalkozik, csak a gondolatok átalakításának szintjéig képes úgymond beavatkozni. A lényegi különbség más segítő tevékenységekkel összevetve, hogy más technikákat alkalmaz.

- Azonban mivel a gondolatok átalakítása soha nem lehet azonos az igazi változással, így életünkkel kapcsolatos gyökeres átalakulást felesleges várni tőle. Ám a fogyás sikerét hatékonyan és eredményesen tudja támogatni.

- Hogyan zajlik egy hipnózis ülés?

- Első lépésként tisztázni kell, ki mit szeretne. Ha valaki csak fogyni akar, két lehetőség kínálkozik. Az egyik a személyes találkozókon keresztül zajló munkafolyamat, a másik pedig az önhipnózis hanganyag segítségével történő fogyás. Ha az előzőt választja valaki, tisztázni kell mindent, ami a hipnózissal kapcsolatos: át kell beszélni, miként fejti ki a hatását, illetve mi az, amitől a kliens esetleg tart. Ezek után különböző technikák segítségével létrehozzuk a hipnotikus állapotot, melyen keresztül elültethetőek azok az utasítások, amelyek szükségesek a fogyás sikeréhez. Ha az önhipnózist választja valaki, akkor miután tisztáztuk a lényegi kérdéseket, egy úgynevezett alapozást kap, ami elősegíti a hanganyag otthoni használatát. Ha valaki nem csak fogyni szeretne, értelemszerűen más irányt vesz a találkozó.

- Miről kell meggyőzni a tudatalattit?

- A hipnotikus állapotban elültetett utasítások javarészt az elfogyasztott étel mennyiségének és minőségének átalakítását célozzák meg. Ezenkívül módosítani kell az étkezési szokásokat, melybe többek között beletartozik az esti vagy épp a napközbeni nassolás, az egészségtelen táplálkozás és még sorolhatnánk. Az is fontos továbbá, hogy alakítsunk a kliens önmagához való viszonyán.

- Milyen hipnózisban ismert technikák segíthetik fogyást?

- Igen hatékonyak az úgynevezett poszthipnotikus utasítások, illetve a különböző kiváltó mechanizmusok létrehozása. Például ilyen mechanizmus lehet az, hogy az éhség érzetét összekötjük a szomjúsággal. Így valahányszor, amikor a kliens úgymond feleslegesen megéhezik, azonnal kiszárad a szája, és evés helyett inkább vizet kíván, aminek az elfogyasztásával tisztítja, méregteleníti a szervezetét, és elősegíti a fogyást.

- Mennyi kezelés szükséges a beidegződések áttranszformálásához?

- Optimális esetben három-négy alkalom elegendő ahhoz, hogy a tudatalattiban rögzüljenek a fogyást elősegítő programok és utasítások. A hipnózis segítségével történő fogyókúra jellemzője, hogy habár lassú fogyást eredményez, ám kifejezetten tartóssá válik. Vagyis a sikeres súlyvesztés után, igen nagy valószínűséggel a kliens nem szedi vissza a már leadott kilókat.

Ezt is szeretjük