90 ezer forint az 1 hetes fogyókúráért
Átverés, vagy működik a módszer?
Milyen szempontok alapján érdemes fogyitábort választanod, ha egyáltalán érdemes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben már néhányszor kudarcba fulladt a fogyókúrás kísérleted, valószínűleg felmerült benned a gondolat, hogy talán szükséged lenne szakmai tanácsra annak érdekében, hogy hosszú távon eredményes legyen a súlyvesztés.

A kikapcsolódásnak és az életmódváltásnak egy remek alternatíváját kínálják a fogyitáborok, melyek azonban olykor borsos áron kínálják szolgáltatásaikat.

Megkérdeztük dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadót, a Naturwell Központ alapítóját, hogy milyen esetekben tudja javasolni ezeket a táborokat.

Fogyitábor: mennyire lehet hatásos módja a fogyásnak?

- Ha az életmód változtatásának módját és lehetőségeit adják át, vagy betanítanak egy-egy jól működő programot - nem a koplalásról és az ésszerűtlen kalóriacsökkentésről szólnak -, akkor hatékonyak lehetnek - magyarázza dr. Csiszár Miklós.

Ha viszont csak egy-egy programnak csinálnak reklámot, akkor az nyilván egész másról szól. A fogyókúratáborok esetében a lényeg az lenne, hogy "ne csak halat adjanak az éhezőknek, hanem tanítsák meg őket horgászni". Erre az egyhetes intervallum éppen elegendő időt kínál.

A mozgás szerepe

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, dr. Csiszár Miklós mennyi mozgást javasol a sikeres fogyás érdekében

Milyen szempontok alapján válassz tábort?

- A legfontosabb szempontok: ki vagy kik állnak a rendezvény mögött, kik a szervezők, miről szólnak a programok - tanítanak-e valamit. Fontos továbbá, hogy az elkészítendő ételek mit tartalmaznak - amit persze általában nem lehet tudni előre -, valamint kínálnak-e megfelelő alternatívákat a káros ételféleségek kiváltására - magyarázza dr. Csiszár Miklós.

Fontos a hormonális egyensúly és a lelki háttér is

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a programok felölelik-e az életmódváltás minden fontos tényezőjét: az étkezési tanácsokon kívül tartalmaznak-e fokozatosan felépített mozgásprogramot, foglalkoznak-e a túlsúly mögött meghúzódó lelki háttérrel.

Végül, de nem utolsósorban, ha fogyókúráról beszélünk, megkerülhetetlen a hormonális egyensúly szerepe. Erről további információkat szerezhetsz, ha ide kattintasz.

- Amennyiben a program túl gyors - heti egy-két kilónál több - fogyást ígér, vagy előre sejthetően kalóriacsökkentésről - koplalásról, böjtölésről - szól, nem biztos, hogy érdemes elmenni a táborba. Hacsak nem egy kellemes közösségi programra akar befizetni az ember - összegzi dr. Csiszár Miklós.

Ezt is szeretjük