A 4 legjobb zsírégető étel a könnyű fogyásért

Ha unod a hagyományos diétás menüt, itt az ideje, hogy feldobd étrendedet néhány igazán különleges és hatékony zsírégető finomsággal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges táplálkozás korántsem unalmas, sőt, a több tucat ízletes, sokoldalúan elkészíthető zöldség és gyümölcs biztosítja, hogy étrended jóval változatosabb legyen, mint korábban bármikor.

A ropogós finomságok ráadásul nemcsak a plusz kilóktól szabadítanak meg, de minőségi táplálékként egészségedért és fiatalságod megőrzéséért is sokat tesznek. A következő négy vitaminbombát mindenképp érdemes felírnod a bevásárló-listára!

Áfonya

A gyümölcs egyre csak növekvő népszerűségének köszönhetően ma már nemcsak erdei túrák alkalmával találhatsz rá a hívogató áfonyafürtökre. Az áfonya manapság gyakori lakója a kiskerteknek is, emellett a piacokon és az áruházak polcain is egyre gyakrabban fordul elő. Az, hogy a kék apróság az utóbbi években igencsak a figyelem középpontjába került, korántsem véletlen: magas antioxidáns-tartalma révén világelső a rákellenes táplálékok között, emellett az idő előtti öregedéstől és az időskori betegségektől is megóvja a szervezetet.

Ha rendszeresen fogyasztod, megóvhatod szíved egészségét, megakadályozhatod az artériák elmeszesedését, valamint a szívroham kockázatát is csökkentheted. Az áfonya legalább olyan hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, mint a receptre kapható gyógyszerek, emellett tisztítja és méregteleníti a kiválasztó-szerveket, szabályozza a szervezet folyadék-háztartását, vércukorszintjét és anyagcseréjét is.

Hogyan fogyaszd?

Ha jótékony hatásait szeretnéd maximálisan kihasználni, fogyassz el minden nap 5 dkg áfonyát, lehetőleg nyersen, de ha ízét önmagában kevésbé kedveled, joghurtba és turmixba is teheted. Ha nincs lehetőséged a friss gyümölcs beszerzésére, fogyassz áfonyalevet.

Vízitorma

A vízitorma az egyik legrégebbi és legértékesebb gyógynövény, a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák, ugyanakkor a gasztronómia is felfedezte magának - a vízitorma a reformkonyha egyik alapvető kelléke, ha egészséges, tápláló, nem utolsósorban pedig diétás saláták elkészítéséről van szó. A zöld leveles zöldség ugyanis - melynek egyik közkedvelt fajtája a zsázsa - nagyon gazdag olyan értékes anyagokban, mint a folsav, a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium, az A-, C- és E-vitamin, valamint fontos antioxidáns- és antibiotikum-forrás.

Mindezeknek köszönhetően erőteljes gyulladásgátló, immunerősítő, méregtelenítő és rákmegelőző hatással bír. Kiváló vértisztító, illetve vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, továbbá az emésztésre és az anyagcserére is nagyon jó hatással van.

Hogyan fogyaszd?

Mivel a vízitorma sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót, a salátánál pedig jóval nagyobb mennyiségű C-vitamint, fogyaszd helyettük salátaként, szendvicsek kiegészítőjeként, de párolva akár köretként, pürésítve pedig krumplihoz, rizshez keverve is tálalhatod.

Csicseriborsó

A közkedvelt ázsiai borsóféle fogyasztásának korábban Európában, így Magyarországon sem volt túl nagy hagyománya, azonban az utóbbi évtizedben a reformkonyha más értékes táplálékokkal együtt újra felfedezte magának. A csicseriborsó minőségi, alacsony zsírtartalmú fehérjét tartalmaz, illetve gazdag tápanyagokban és oldható rostokban, így igen hatékony kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendeknek. Ha beépíted diétádba, helyreállítja vércukorszintedet, illetve csökkenti a koleszterinszinted, ami nagymértékben megkönnyíti a fogyást. Segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, káliumtartalma révén szabályozza a vérnyomást, rostjainak köszönhetően pedig hatékony a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések megelőzésében.

Hogyan fogyaszd?

A csicseriborsó legalább olyan változatosan elkészíthető, mint a babfélék vagy a cukorborsó.

Készíthetsz belőle levest, főzeléket, salátát, de köretként is tálalhatod. Bárhogy készíted is el, utánozhatatlan és különleges ízének köszönhetően biztos, hogy nem fogod egyhamar megunni. Ha teheted, fogyaszd legalább heti két-három alkalommal.

Fekete ribizli

A fanyar vörös ribizli sötétebb, ugyanakkor édesebb rokona nagyon gazdag antioxidáns-forrás, emellett az egyik leghatékonyabb C-vitamin bomba - az apró gyümölcs háromszor annyit tartalmaz az értékes vitaminból, mint bármely citrusgyümölcs. A fekete ribizli mindezek miatt fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, illetve a rák megelőzésében. Rendszeres fogyasztása mindemellett megerősíti a csontokat, megóvja az ízületek épségét, enyhíti a krónikus fájdalmakat, szabályozza a szervezet folyadék-háztartását és vércukorszintjét, nem utolsósorban pedig méregtelenít, rost- és savtartalma révén pedig serkenti az emésztést, így biztosítva az anyagcsere egyensúlyát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan fogyaszd?

Ha lehetőséged van rá, fogyaszd nyersen a gyümölcsöt, de egy banánnal, egy kis natúr joghurttal és almalével kiegészítve készíthetsz belőle tápláló és ínycsiklandó ribizliturmixot is. Ha vége a ribizliszezonnak, többek között dzsem, szörp vagy 100%-os gyümölcslé formájában juthatsz hozzá.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük