30%-kal többet fogytak, mert ettek naponta egy adagot ebből az ételből
Ezt a kutatók sem várták
Megdöbbentően hatékony, és csak fillérekbe kerül.

tudos kutato orvos labor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy vadonatúj kutatás szerint ha naponta eszel egy adag lencsét, babot, borsót vagy csicseriborsót, azaz hüvelyest, akkor akár úgy is fogyhatsz, hogy nem változtatsz mást az étrendedben. Hogyan lehetséges ez?

Ha a nap folyamán nagyjából 130 gramm hüvelyest fogyasztasz, akkor hetente körülbelül 0,34 kilót fogsz fogyni. Erre a kutatók különböző eredmények összehasonlításából és a klinikai információk analíziséből következtettek.

A kutatás adatai

A tanulmány vezető kutatója dr. Russell de Souza, a St. Michael Kórház Li Ka Shing Tudományos Intézetének munkatársa volt, míg az információk először a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain jelentek meg.

A kutatás alapja a kórház egy megelőző tanulmánya, melynek konklúziója arra mutatott, hogy a hüvelyeseket fogyasztók általában véve jóllakottabbnak érzik magukat, mint az ilyen ételeket mellőző kontrollcsoport. Ugyanekkor derült ki az is, hogy a babfélék segítenek a rossz koleszterinszint csökkentésében.

A hathetes kísérletben 21 klinikai vizsgálat zajlott, melyeket 940 férfival és nővel együttműködve végzett el a kórház. Az eredmények szerint azok, akiknek az étrendjében naponta szerepeltek hüvelyesek, nagyjából 0,34 kilogrammot fogytak anélkül, hogy a napi egy babos étkezés beiktatásán kívül változtattak volna az étrendjükön.

Mi a hüvelyesek titka?

Az ilyen zöldségek glikémiás indexe alacsony, így a belőlük készült ételeket lassan dolgozza fel az emberi emésztőrendszer, ráadásul az általában rossz zsírok kíséretében bevitt állati fehérjék is helyettesíthetőek velük.

Így fogyj a hüvelyesekkel!

Mint dr. de Souza elmondta, a fogyókúrák 90%-a sikertelen, illetve végződik visszahízással, mely probléma nagy része a túlzott éhségérzet számlájára írható. Az új kutatás szerint azonban a hüvelyesek bevitelének köszönhetően a résztvevők 31%-kal jóllakottabbnak érezték magukat, így ha te is rendszeresen fogyasztasz ilyen táplálékokat, könnyebb lesz betartanod a diétát.

A fogyókúrádra emellett bármikor rásegíthetsz, ha egy étkezést hüvelyesre cserélsz, ami lehet bab, borsó, lencse, csicseriborsó, illetve a hüvelyesek bármely más változata. Ha szeretnél más kalóriaértékükhöz képest hosszú teltségérzetet biztosító ételeket is megismerni, kattints ide.

Noha a hetente 0,3 kilós fogyás szerénynek tűnhet, hozzá kell tennünk, hogy a kísérlet résztvevői azt diétázás nélkül érték el, így egy csökkentett kalóriamennyiséget tartalmazó étrend mellett ez a szám jócskán megnőhet.

A hüvelyeseket nemcsak a diéta ideje alatt érdemes naponta fogyasztanod, hanem később is, hiszen rendszeres bevitelükkel nagyban csökkentheted az esélyét annak, hogy a kilók visszatérjenek.

Ezt is szeretjük