Ennyit kell sétálnod, hogy lefogyj: mutatjuk, kiknek ideális ez a mozgás, és miért hatásos
A séta az egyik legjobb fogyókúrás mozgásforma, mert könnyen hozzáférhető, olcsó és hatásos.

seta sportcipo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A séta a mozgásformák tejeskávéja - egyszerű, sokan szeretik, és az emberek bele sem gondolnak, milyen hatással van rájuk. Pedig a séta nemcsak arra jó, hogy eljuss egyik helyről a másikra, ez az egyik leginkább kihasználható mozgásforma, mert bárhol végezhető, és nem kell hozzá semmi, csak a két lábad.

Arról nem is beszélve, hogy a séta tökéletes módja az egészségmegőrzésnek. Kockás ugyan nem lesz tőle a hasad, de javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a stresszt, ráadásul feltornázza az energiaszintedet. Egyszerűen jó kedvet csinál. Már napi 20 perc könnyű séta beiktatásával 16-30%-kal csökkenthető a megbetegedések kockázata, ráadásul alig van olyan ember, aki számára nem hozzáférhető.

Ki sétáljon, és miért?

Azon kívül, hogy mindenkinek rettentő jót tesz a mozgás, a séta különösen jó megoldás azoknak, akik nagy túlsúlyból szeretnének fogyni. Egyrészt ehhez az edzéshez nem kell terembe vonulni, másrészt végezheti az ember a saját tempójában, és nem terheli meg annyira az ízületeket. Pontosan ennek köszönhetően ízületi gyulladásban szenvedőknek is ajánlott.

lány-futógép-futás

Ha már gyakorlottabb vagy, a sétát is intenzívebb edzéssé teheted azáltal, hogy fokozod a tempót, vagy hegyes-völgyes terepet választasz. Egy óra lassú séta normál testsúly esetén nagyjából 400 kalóriát éget el, de a sebesség növelésével növelhető ez a szám is.

A legjobb, hogy a sétát végezheted szabadban, egybekötheted természetjárással, városnézéssel, így akkor sem kell kihagynod a napi mozgást, ha éppen nyaralsz. De, ha nem vágysz a szabadba, otthon is sétálhatsz. Ehhez egy futógépre lesz szükséged - ennek a nagy előnye, hogy mutatja a sebességet és a megtett távot, így pontosan látod az edzettségi szintedet, és meg tudod saccolni azt is, mennyi kalóriát égettél el. Erre különben a telefonos alkalmazások is megoldást nyújtanak.

A séta jótékony hatással lehet a vérnyomásbetegségben szenvedőkre is, de ők mindenképpen konzultáljanak előtte a kezelőorvosukkal, hogy valóban ez-e a legmegfelelőbb mozgásforma a számukra.

Mennyit sétálj a fogyáshoz?

Testsúlytól és étrendtől függ, de általánosságban már fél óra séta naponta is fogyást idézhet elő, ha nem változtatsz közben az étrendeden, ez ugyanis egy hét alatt már 1400 kalóriányi deficitet teremt. Ha növeled az időt, vagy fokozod a tempót, ez a szám könnyen a duplájára is nőhet, heti 3000 kalória mínusz pedig már bőségesen elegendő, hogy beinduljon a fogyás.

Ennyi idő alatt tempósan haladva 2,5-3 kilométert tehetsz meg, ha lépésszámlálót használsz, ez nagyjából 3000-4500 lépést jelent. Tehát ilyen távra tervezz, ha nekiindulsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akár a célcsoportba tartozol, akár nem, a séta mindenkire ugyanolyan jótékony hatással van, mert a fogyáson kívül stimulálja még az agyműködést is, ezáltal pedig a tanulásban is segít. Emellett megnyugtat. Persze a séta önmagában nem fogja fedezni a teljes mozgásigényedet, de kezdetnek tökéletes, ráadásul magad döntöd el, mennyit mész, mikor és hova.

A legjobb nyári mozgásformák

Mutatjuk, hány kalóriát égethetsz el a tipikus nyári mozgásformákkal. Nem is gondolnád, milyen hamar le lehet dolgozni velük az ebédet.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük