Tele van rostokkal, égeti a zsírt, és gyönyörű arcbőrt varázsol: így fogyaszd a csicsókát
Egy csodagumó, ami segít a fogyásban, és a bőrt is gyönyörűvé varázsolja.

GettyImages-636369740
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földi alma, jeruzsálemi articsóka, csókapityók: ez a csicsóka, amit sokáig a szegények krumplijaként emlegettek, holott a burgonyának egy sokkal édesebb és egészségesebb alternatívájáról van szó, ami mára a legjobb éttermek étlapján szerepel.

A csicsóka Észak-Amerikából indult hódító útjára, Magyarországra pedig az 1600-as években, még a burgonya megjelenése előtt eljutott. Ennek ellenére a mai napig méltatlanul mellőzött, nagyon finom és hasznos gumós növényről van szó, ami a diétás étrendbe is remekül illeszkedik.

Mi mindent tartalmaz a csicsóka?

Olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a bőrszépítő hatású béta-karotin - ami az A-vitamin provitaminja -, B-vitamin és C-vitamin, de gazdag kalciumban, cinkben, foszforban, káliumban és vasban is. A csicsókagumót a fogyókúrázók mégsem elsősorban a benne található vitaminok vagy ásványi anyagok miatt kedvelhetik.

GettyImages-506130402

A csicsókagumónak nagyjából ötször magasabb a rosttartalma, mint a sima burgonyának, 100 grammja 3,1 gramm élelmi rostot tartalmaz, ezzel szemben a krumpli csupán 0,6 grammot. Fő hatóanyaga az inulin nevű rostanyag, amely emésztetlenül halad át a bélrendszeren, így eljut annak alsó részére is, ahol a hasznos baktériumok tápanyagaivá válhat. Ezzel párhuzamosan gátolja a rossz baktériumok elszabadulását, ezáltal javul az emésztés és a szervezet általános egészsége. 

Rosttartalma továbbá egyenletessé teszi a szénhidrátok lebontását és felszívódását, mindezt úgy, hogy a vércukorszintet sem dobja meg közben. Étvágycsökkentő hatású, de puffadást, felfúvódást is okozhat, ezért nem lehet mértéktelenül fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így fogyaszd a csicsókát

A gumók jól tűrik a szárazságot és a hideget egyaránt, így novemberben is ültethető. Italpor vagy akár tabletta formájában is beszerezhető, de a bevásárlóközpontok polcain is bőven akad csicsóka, amiből isteni finom, egészséges és sokféleképpen variálható ételeket készíthetsz.

GettyImages-1205904451

Kezdetben elég, ha a szokásos, hizlaló krumpliköretet váltod ki vele, és fokhagymás csicsókapürét készítesz. A főzéssel vigyázz, mivel a puhulást követően gyorsan szétesik. A későbbiekben készíthetsz belőle finom krémlevest, de halakhoz és az olajos magvakhoz is remekül passzol. Ebben a cikkünkben további csicsókás recepteket mutatunk, amelyekből bátran csemegézhetsz. 

10 fogyókúrás étel, amit megéri gyakran enni

Az eredményes fogyókúra alapja az egészséges, változatos étrend, ami minden szükséges tápanyaggal ellátja a testet, így vitaminokból és ásványi anyagokból sem léphet fel hiány, amely lassítaná a természetes anyagcsere-folyamatokat.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük