30 felett így ajánlott fogyni: hosszan megmarad az eredmény, ha ezekre figyelsz

Itt az ideje elfelejteni a mentális és fizikai egészségre egyaránt káros fogyókúrákat!

GettyImages-1042699872
beauty and style
Top olvasott cikkek

A harmincas éveire a legtöbb nő már túl van néhány többé-kevésbé sikeres fogyókúrán. Az évek előrehaladtával pedig a diétázók szomorúan tapasztalhatják, hogy a módszerek, amelyek korábban gyors - bár az esetek jelentős részében rövid ideig tartó - eredményt hoztak, egyre nehezebben működnek.

Az emberek testükhöz és táplálkozásukhoz fűződő viszonya nem ritkán igen ártalmasnak mondható. A drasztikus fogyókúráknál sem az egészség helyreállítása lebeg a szemük előtt, hanem a vágyott alak minél gyorsabban történő elérése. Nem csoda, hogy a táplálkozásuk hiánybetegségekhez, illetve ideig-óráig tartó karcsúsághoz vezet csupán. Harmincon túl ideje a mentális és fizikai egészséget előtérbe sorolni, és e mentén szervezni meg a pluszkilóktól való megszabadulást célzó életmódot is. 

Fogyás 30 felett

A túlsúly nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem egészségügyit is, így a fogyás a betegségek kivédésében is hasznos, amennyiben súlyfelesleggel él az ember. A testsúly optimalizálása segít az ízületi panaszok és gyulladásos markerek csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában, támogatja a hormonrendszert. Az ülő életmód, a nem megfelelő táplálkozás és a hormonális változások egy bizonyos koron túl könnyen a testtömeg növekedéséhez vezethetnek.

A hirtelen, jelentős mértékű fogyás, a szigorú kalóriamegvonással járó, önsanyargató diéták viszont az egész szervezetet megviselhetik, a mentális és a fizikai egészségre egyaránt negatívan hatnak. Harmincéves kor felett különösen érdemes másképp megközelíteni a kérdést, a következő módszerek ebben a segítségedre lehetnek. 

Az egészséged és a boldogságod legyen fókuszban!

Az életmódváltás, amelynek része a diéta és a testmozgás, ideális esetben a hangulatodra, az energiaszintedre és az egészségügyi állapotodra is pozitívan hat. A fogyókúrázók gyakran csak a testalkatuk változására koncentrálnak, minden étkezést és valamennyi sporttevékenységet ennek rendelnek alá.

Valójában viszont még a hosszú távú fogyást is jobban támogatja, ha áthelyeződik a fókusz, és például az egészség vagy a boldogság kerül előtérbe. Érdemes olyan sportot választani, ami boldoggá tesz, és olyan diétát követni, ami az egészségedet is támogatja, mint a mediterrán diéta.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

A kiegyensúlyozott diéta minden fontos tápanyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége lehet. A felkapott, gyors eredményt ígérő étrendek viszont gyakran megbélyegeznek, megtiltanak egyes élelmiszer- vagy tápanyagcsoportokat, és így az egészséget is veszélyeztetik. Ahelyett, hogy a szénhidrát- vagy zsírbeviteled drasztikus csökkentését céloznád, törekedj inkább a feldolgozott, illetve ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülésére.

Abban ugyanis minden táplálkozási szakértő egyetért, hogy ezek ártanak a szervezetnek, nemcsak a hízással, hanem a legkülönfélébb krónikus betegségekkel is összefüggésbe hozhatók. A gyorsételek, előre csomagolt sós és édes finomságok, üdítőitalok helyett részesítsd előnyben a teljes értékű, friss, otthon készült táplálékokat. Próbálj ki új recepteket, keress szimpatikus alapanyag-lelőhelyeket. 

Figyelj az alvásodra!

A harmincas éveikben járva már sokaknak nehézséget okoz a különböző feladatkörök összeegyeztetése, a helytállás otthon és a munkahelyen egyaránt. A rengeteg tennivaló és a szabadidő hiánya gyakran az alvás rovására megy, pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés mindennek az alapja. A krónikus alváshiány a testsúly gyarapodásában is megmutatkozhat. Érdemes legalább hét óra minőségi alvásra törekedni a mindennapok során, kialakítva egy tartható rutint, ami közel azonos időben történő lefekvést és felkelést tesz lehetővé mindennap. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Válassz olyan mozgásformát, ami örömet okoz!

A fizikai aktivitás növelése az egyik legjobb mód a test karbantartására, ugyanakkor jellemző tendencia az inaktív életmód, ami az optimális testsúly és a szervezet egészségének megőrzését is nehezíti. Az izomtömeg harmincéves kor környékén elkezd csökkenni, ezért is fontos, hogy az ember növelje a mozgásmennyiségét. Ha eddig úgy érezted, hogy az edzés nem neked való, próbálj ki különböző sportokat, könnyen lehet, hogy nem találtad még meg azt, amit valóban örömmel űznél.

Nem kell mindenáron a futással próbálkozni, főleg túlsúllyal nem ajánlott, a kirándulás, a falmászás, a tánc vagy az úszás olyan opciók lehetnek, amelyekben örömed leled. 

A gyorsaság helyett fenntarthatóságra törekedj!

A legfontosabbat a végére hagytuk: a folyamatra életmódváltásként, nem pedig egy rövid ideig tartó fogyókúraként érdemes tekinteni. A gyorsaság helyett tehát a fenntarthatóság lebegjen a szemed előtt, különben szinte borítékolható a visszaesés, a leadott kilók felszedése.

Harminc felett már nap mint nap az egészséget támogató döntések meghozásával, tudatosan kell foglalkozni a testtel. Ez eleinte nehéznek tűnhet, később viszont már automatizmussá válik. Hosszú távon pedig számos úton-módon profitálhatsz belőle. 

4 ártalmatlannak tűnő esti szokás, ami szabotálja a fogyást

A legtöbben olyan, évek óta bevált esti szokásokat követnek, amiknek bizonyos elemei hosszú távon hízást, a zsírpárnák lerakódását eredményezhetik. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük