Fogamzásgátlót használsz?
3 helyzet, amikor tilos fogyókúráznod!
A fogyókúra változásokat idéz elő testedben, melyek bizonyos esetekben veszélyesek. Ismerd meg ezeket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvostudomány és a modern természettudományos nézetek bizonyos betegségek és állapotok esetén nem ajánlják a fogyókúrát, ami ebben az esetben a csökkentett kalóriatartalommal járó, akaraterőt igénylő, drasztikusabb diétákra vonatkozik, az étrend alapvető átalakítása és a minőségi élelmiszerek beiktatása ugyanis sok esetben még segíthet is. A komoly erőpróbát jelentő módszereket azonban nem árt elfelejtened, ha a következő helyzetek esetedben is fennállnak.

Testet felemésztő betegségek

Egyes betegségek fennállásakor testednek minden energiára szüksége van, és nem terhelheted le azzal, hogy saját tartalékait a fogyókúra miatt fellépő változások miatt használja fel.

Ha megfáztál, és influenzához hasonló tüneteid, esetleg lázad van, tilos fogyókúrázni, ha pedig épp a diéta ideje alatt jelentkeznek ezek jelei, azonnal abba kell hagynod az önsanyargatást.

Ezek a betegségek alapjában véve is az étvágy csökkenésével és a test legyengülésével járnak, nem kell ezt tovább fokoznod. A testet felemésztő betegségek közé tartozik továbbá a tbc, a Basedow-kór, a pajzsmirigy-túlműködés - ezeknél is elsősorban az a szakasz, amikor súlyos fogyás és a fizikai állapot romlása következik be.

A tisztázatlan eredetű szívritmuszavarok ugyancsak meggátolják a diétázást. Az említett betegségek között külön kategóriát képeznek a rákos betegségek - léteznek olyan diéták, melyek a daganatok visszaszorítására specializálódtak, azonban ezeket nem szabad összekeverni a súlyveszteséget okozó módszerekkel.

Terhesség és szoptatás

A terhesség egyértelműen és világosan kizárja a fogyókúrát, illetve bármilyen jellegű böjtöt, a terhes nő szervezete ugyanis egy új test felépítésén munkálkodik, méghozzá a lehető legjobb minőségű anyagokból és energiákból. A fogyókúra során amellett, hogy nem jut hozzá minden lényeges tápanyaghoz, salakanyagok és mérgek kerülhetnek az anya vérébe, abba a közegbe, mely egyedül biztosítja a magzat életét.

Ha egy terhes anya fogyókúrázna, teste ellentmondásos, feloldhatatlan helyzetbe kerülne: egyidejűleg kellene fel-, illetve leépítenie valamit. Jobb ezt a dilemmát az anya és elsősorban a gyermek érdekében is megspórolni.

Súlycsökkentő diétát követni a szoptatás ideje alatt sem ajánlatos: a szervezet az anya életét a gyermek érdekei fölé helyezné, és az anyatejet is méregtelenítéshez használná. Ezt számos vizsgálat bizonyítja: ha például az anya testében nagy mennyiségű higany található, az anyatejbe is jut a nehézfémből. Egy említett diéta hatására pedig a méregtelenítési folyamatok még intenzívebbé válnak.

Fogamzásgátlóként spirál használata

Bár elsőre talán furcsának tűnik, a természetgyógyászok nem ajánlják a fogyókúrát, különösen nem a méregtelenítő diétákat és a böjtöket azoknak a nőknek, akik spirállal védekeznek, ugyanis hosszabb távon követve - például négy héten túl - ezek kilökődési reakciót válthatnak ki. Ha a szervezet az immunrendszer szélsőséges serkentésének hatására idegen testként értelmezi a spirált, meg akar szabadulni tőle, és kilöki.

Ez teljes mértékben megfelel a test logikájának, és megmutatja az érintett nőknek, hogy, ha ők nem is, legalább belső orvosuk felismeri, és ki akarja lökni a spirált.

Cikkünk Ruediger Dahlke A böjtölés nagykönyve című műve alapján készült. A könyv az Édesvíz Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

no merleggel
  • végleges fogyás
  • fogyókúrás tippek

Hogyan lehet a leggyorsabban fogyni?

dolgozo no eszik
  • diétakörkép
  • végleges fogyás

Fogyj 5 kilót típusod szerint!

huto
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

Az elhízás 3 meglepő oka

Ezt is szeretjük