Csökkenti a testzsírt és az éhséget, gátolja az elhízást: a fodros kel 3 áldásos hatása
A fodros kel nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz, amik mind-mind támogatják az anyagcsere-folyamatokat és a fogyást.

- Thomas Anders Budapesten! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Gyönyörű cipők nyári kalandozásokhoz, ahogy még nem láthattad: a magyar márka kampányára mindenki felfigyel »
- A 47 éves Eva Longoria ezüst ruhában ragyogott a vörös szőnyegen: csodás ruhák a cannes-i filmfesztiválról »
- A nyári farmerdivat vagány fazonjai vékony és telt alkaton is jól mutatnak: visszakacsintanak a ’90-es évek kedvencei »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Pindorch Csaba és felesége 4. gyermeküket várják: Verebes Lindával így jelentették be
A fodros kel, Brassica oleracea var. acephala, a keresztesvirágúak közé tartozik, mely növényrendhez híven számos egészségmegőrző és fogyókúrás tulajdonsággal bír. A szuperételként aposztrofált zöld leveles finomság igazi rostforrás, antioxidánsokban és vitaminokban is bővelkedik.
Béta-karotint, C-vitamint és E-vitamint, azaz tokoferolt tartalmaz, de a szemvédő lutein-, polifenoltartama is kimagasló, számos krónikus betegség és az elhízás kialakulása ellen segíthet, az anyagcsere-folyamatokat is jótékonyan befolyásolja.
Csökkenti a testzsírt
A fodros kel bizonyítottan csökkenti a testzsírt a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően, és gátolhatja a zsigeri zsírok kialakulását is gyulladáscsökkentő hatása miatt. Védi az izomszöveteket, és olyan káros anyagok beépülését állítja meg az zsírszövetekbe, amik inzulinrezisztenciához vagy hasi elhízással járó metabolikus szindrómához vezetnének, a vérzsírszintet is redukálja.

Gátolja az elhízást
A zöld leveles zöldség alacsony kalóriatartalmú, ellenben magas víztartalommal bír, hidratálja a szervezetet, a benne lévő rostok és fehérjék pedig elősegítik a fogyást. A rostfogyasztás tekintetében a napi ajánlott mennyiség a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával 1000 bevitt kalóriánként 10 gramm, de maximum 25 gramm.
A rostok nemcsak az emésztést támogatják, hanem lassítják a zsírfelszívódást is, és a jótékony bélbaktériumoknak szolgálnak tápanyagként. Egy 2022-es tanulmányban a rendszeresen fodros kelt fogyasztó résztvevők súlycsökkenést tapasztaltak, emellett az étvágy csökkenéséről, az emésztés serkenéséről és megnövekedett energiaszintről számoltak be.
Csökkenti az étvágyat
A fodros kel rosttartalmának köszönhetően teltségérzetet okoz, és csökkenti az étvágyat. Tilakoidokat tartalmaz, melyek természetes étvágycsökkentőként működnek, mérséklik az inzulinszintet és az éhséghormonként is ismert gherlin szintjét, amivel párhuzamosan a jóllakottságért felelős leptinszintet megnöveli. Így redukálja a napi bevitt kalóriamennyiséget, egyúttal a testtömeget is.

Változatos módokon építhető be az étrendbe, párolható, kisüthető, blansírozható, köretként, levesként vagy főételként is megállja a helyét, de ropogós zöldségchipset vagy finom napindító turmixot is készíthetsz belőle.
10 szuper smoothie fodroskel-alappal
Gyorsítsd fel velük a fogyást, és építsd be őket az egészségtudatos étrendedbe!
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- táplálkozás
- zöldség