Nemcsak a fogyást segíti, de csökkenti a gyulladást és a rák kockázatát is: 15 flavonoidban gazdag étel
A flavonoidok rendkívül hasznosak a szervezet számára.

- A természet ihletet ad (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »
- Könnyű hidratáló arckrémek szomjas, vízhiányos bőrre: árakkal és lelőhelyekkel »
- Eva Longoria csodás narancssárga szettjein ámulunk: megjelenésével vidám színfoltja a cannes-i forgatagnak »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
A flavonoidok elsősorban a növényekben megtalálható vegyületek, amelyek a sejtekben alapvető védelmi funkciókat látnak el: segítenek abban, hogy a növények megvédjék magukat a különböző stresszhatásoktól, például a csapadékhiánytól, az UV-sugárzástól, a túl magas hőmérséklettől vagy a kártevő rovaroktól.
A növényi anyagcsere másodlagos termékei a flavonoidok, az ezekben gazdag ételek pedig az ember szervezetében is kifejtik pozitív hatásukat. Rendszeres fogyasztásukkal nemcsak eredményesen veszik fel a küzdelmet a gyulladások és vírusok ellen, de jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, a magas vérnyomásra is, valamint rákmegelőző tulajdonságuk is ismert.
A flavonoidok pozitív hatásai
A flavonoidok segítenek a sejtek oxigénellátásában, antioxidáns hatásuk révén pedig leküzdik a káros szabad gyököket és az általuk okozott oxidatív stresszt, amely különböző egészségügyi problémák kialakulásához, sejtkárosodáshoz, szív- és érrendszeri betegséghez, rákhoz vezethet. A flavonoidban gazdag étrend jelentősen csökkenti az emlőrák, a petefészekrák, a nyelőcsőrák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

A Journal of Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik étrendjük részeként flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris rizikótényező. A magas flavonoidtartalmú étrend csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ugyanakkor további kutatásokra van szükség a hatékonyságuk bizonyítására.
A flavonoidokon belül jelenleg 13 különféle vegyületcsoportot különböztetünk meg, ezeken belül pedig mintegy 4000 különféle szerkezetű flavonoid határozható meg. A legfontosabb flavonoid vegyületcsoportok a flavanonok, flavonok, flaván 3-olok, flavonolok, antocianidinek. Ezek a növények színét adják, például az antocianidek felelnek a vörös, lila és kék színekért, míg a flavonok és a flavonolok a zöldségek, gyümölcsök sárga színéért. Egy kutatásban ezeknek a magas vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy a flavonoidok ezen csoportjai csökkentik a magas vérnyomást, valamint javítják a keringés és a szív vérellátását, mindezek a fogyás könnyebbé tételében is nagy segítséget nyújtanak.
Flavonoidban gazdag ételek
A flavonoid vegyületcsoport élettani hatásait egyébként 1930-ban Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Rusznyák István belgyógyásszal megállapította, hogy például a C- és E-vitamin felvételét nagy mértékben elősegítik a flavonoidok, így hatásaik is jobban érvényesülnek.
A legjobb, ha természetes formában viszed be a flavonoidokat: zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. A szilva, szeder, szőlő, fekete ribizli, azaz a lila színű ételek mellett a lime, citrom, narancs, grapefruit, alma is helyet kap, zöldségek közül a padlizsánt, vörös babot, lila hagymát, vörös káposztát, petrezselymet, spenótot érdemes beiktatni a napi étkezésekbe.

A fehér, zöld, fekete vagy oolong tea, de a csokoládé és a vörösbor is tartalmaz flavonoidot, így azok is bátran beépíthetők az étrendbe. Igaz, utóbbi kettő magas kalóriatartama miatt csak mértékkel fogyasztható.
8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat
Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg!
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- fogyás
- gyógynövény