A biztos fogyás titka
Nem a kalóriákon múlik!
A fogyókúra és az azzal járó gyökeres életmódváltás olyan feladat, ami testileg, szellemileg és lelkileg is nagy kihívást jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúrát nem lehet hirtelen felindulásból elkövetni: ahhoz, hogy létrehozd az életmódváltáshoz és a diétához szükséges belső és külső feltételeket, idő kell. Persze nem kell hetekre, hónapokra gondolnod, de egyik napról a másikra sem kell belecsapni a közepébe, különben könnyen előfordulhat, hogy már az első nap estéjén egy nagy adag krémes sütemény romjai fölött találod magad, azt hajtogatva, hogy lesz még alkalmad bőven lefogyni. Ha tudatosan készülsz a fogyókúrára, már csak azért is nehezebb lesz visszakoznod, mivel sok időt és energiát fektettél az előkészületekbe.

1. Te akard a fogyókúrát!

Először is, tisztázd magadban, miért is akarsz lefogyni. Hiúságból vagy egészséged érdekében? Nem igazán értékeled a husikám és hasonló beceneveket? Vagy csak láttál egy képet Kate Moss-ról, és azóta valahogy nagyon nagynak érzed magad?

Bármi is legyen az oka, a legfontosabb, hogy ne külső kényszer miatt vágj bele a fogyókúrába, hanem saját belső motivációd, késztetésed miatt. Semmiképp se azért, mert valakinek ducin nem vagy elég jó, vagy mert azt hiszed, a vékony lányok könnyebben érvényesülnek. Ne lovald bele magad abba, hogy olyan ideáloknak próbálj megfelelni, amik a valóságban nem is biztos, hogy léteznek, csak azt akarják elhitetni veled.

Ha jól érzed magad a bőrödben, amellett egészségeddel sincs probléma, csak itt-ott kicsit gömbölyűbb vagy, még nem feltétlenül van szükséged fogyókúrára. Ha életed párja a pocidhoz bújik, és kedvesen megemlíti, hogy milyen jó puha, szintén nem kell fejvesztve a mérleghez rohanni. De ha úgy érzed, nem mozogsz eleget, teljes mértékben el vagy tunyulva, egyre több rajtad a felesleges kiló, és ennek így nem lesz jó vége, itt az ideje, hogy változtass.

2. Koncentrálj az egészségedre!

Ha nem csak kicsit vagy gömbölyű, annak ellenére, hogy sokan szeretik a telt idomokat, jusson eszedbe, hogy lefogyni elsősorban nem azért kell, mert nem vagy szép amúgy is, hanem azért, mert ellenkező esetben sokat rontasz jövőbeli vagy akár jelenlegi egészségi állapotodon. Lebegjen az a szemed előtt, hogy a fogyókúrával, az egészséges táplálkozással és szervezeted fittségének növelésével rengeteget tehetsz azért, hogy elkerüld a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

Egészséged szempontjából szintén fontos, hogy a fogyókúra megkezdése előtt felkeress egy szakorvost, hogy kizárjátok azokat a lehetőségeket és kockázatokat, melyek befolyásolják vagy megakadályozzák a diétádat.

3. Határozd meg céljaidat!

A fogyókúra elkezdéséhez nagyon fontos az akaraterő és az elkötelezettség, de legalább annyira számít a célok pontos és részletes meghatározása is. Elsőként határozd meg, mennyit akarsz fogyni. A különféle kalkulátorok, például a BMI – testtömeg index – alapján megtudhatod, van-e egyáltalán szükséged fogyásra, ha pedig van, akkor megmutatja, pontosan hány kilót kell leadnod az optimális súlyhoz.

A BMI kiszámítása: a kilogrammban megadott testsúly elosztva a méterben megadott testmagasság négyzetével. Ha a kapott érték 18 alatt van, túlságosan is sovány vagy, ha 18 és 20 között, akkor csak egyszerűen sovány. A 20 és 25 közötti érték a normális testsúlyra utal, míg a 25 és 30 közötti a túlsúlyra, a 30 és 35 közötti az elhízásra, a 35 fölötti pedig a kóros elhízásra.

Ha egészséges, és nem drasztikus fogyókúrát követsz, a kilókat fokozatos ütemben veszíted majd el, ezért érdemes a kisebb célokra és változásokra koncentrálnod, így gyorsan eljutsz az első sikerélményekhez. Állíts fel reális és konkrét célokat, például hogy egy hónap alatt mindenképp leadsz öt kilót, vagy az étkezésekhez ezentúl háromszor annyi zöldséget eszel, mint eddig, és kiiktatod az életedből a gyorséttermeket. A zűrzavar és a feledékenységből következő kilengések elkerülése érdekében a megvalósítandó céljaidról vezess listát.

4. Válaszd ki a módszert!

Ma már számos fogyókúrás módszer közül választhatsz, és nem létezik, hogy ne találnál olyat, ami megfelel az igényeidnek, és igazodik a kitűzött célokhoz is. Számos kutatás azt bizonyítja, hogy a koplalást igénylő fogyókúrák nem hatékonyak, és nekik köszönhetően következik be leggyakrabban a jól ismert jojóeffektus. Egy jó fogyókúra alapja az egészséges táplálkozás, ami pedig együtt jár azzal, hogy energiád megnövekszik, fittebbnek, életerősebbnek, egészségesebbnek, tettre készebbnek érzed magad.

Ha megtaláltad az igazit, készítsd el az első szakasz étrend-tervezetét, és írd össze, mit kell megvenned, mennyi időt szánsz az elkészítésre, mikorra időzíted az étkezéseket. Ez kezdetben nagyon fontos, azonban egy idő után annyira rutinossá válsz, hogy nem lesz rá szükséged.

Fontos, hogy próbálj meg olyan módszert kiválasztani, amit nem csak pár hétig tudsz betartani, hanem kisebb-nagyobb változtatásokkal akár egész életeden át. A diéta mellé válassz edzésprogramot is, ugyanis a testmozgás elkerülhetetlen a tartós és biztonságos fogyáshoz.

5. Hangolódj rá!

Ha már mindennel készen állsz, érdemes a fogyókúra kezdete előtt lelkedet és külső környezetedet is rendbe tenni egy kicsit. Próbálj meg lazítani, vegyél forró fürdőt, amibe cseppents különféle aromaolajakat – például vaníliát, jázmint, citromot, grépfrútot, levendulát. Fontos, hogy megpróbáld elűzni a felgyülemlett stresszt, mivel az egyenes út az olyan pótcselekvések felé, mint a nassolás.

Tegyél rendet a lakásodban is, dobj ki minden szemetet, szellőztess ki alaposan, és távolíts el minden olyan tényezőt – például nassolnivalók, dugicsokik –, ami a fogyókúrádat akadályozná. Ha otthonodat frissességgel és energiával töltöd fel, szinte kiáltani fog az után, hogy te is hozzá hasonlóvá válj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a célod elérésében a legfontosabb a pozitív gondolkodás. Képzeld el, és koncentrálj arra a képre, amilyenné válni szeretnél, és higgy benne, hogy sikerül.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük