Így ellenőrizheted, mennyire egészséges a szíved: hány fekvőtámaszt csinálsz 2 perc alatt?
A fekvőtámasz megmutatja a szívroham kockázatát.

fekvotamasz-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fekvőtámasz az egyik legjobb gyakorlat a kar és a törzs izmainak erősítésére, de a haszna nem csak ebben áll. A kutatók szerint lehet, hogy a fekvőtámasz a legegyszerűbb módja annak, hogy az ember ellenőrizze, fenyegeti-e a szívroham kockázata.

Az Európai Kardiológus Társaságnak az Unió tagországaiban végzett 2017-es statisztikája alapján Európában az egyik vezető halálozási okot jelentik a szív- és érrendszeri betegségek. Az összes halálozás 45%-áért felelősek. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói szerint azonban meg lehet állapítani, mennyire egészséges az ember szíve, abból, hány fekvőtámaszt tud megcsinálni két perc alatt.

Mennyi fekvőtámasz kell az egészséghez?

A varázsszám a negyven. A kutatás szerint azok, akik ennyi fekvőtámaszt tudnak elvégezni két perc leforgása alatt, 96%-kal kisebb valószínűséggel fognak tíz éven belül szív- és érrendszeri betegségekkel szembenézni.

fekvotamasz-no

A Harvard Egyetem 2019 februárjában közzétett kutatása tíz éven át követett nyomon tűzoltókat, akiket először teljes orvosi vizsgálatnak vetettek alá, majd négy csoportba soroltak az alapján, ki mennyi fekvőtámaszt tudott elvégezni két perc alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredményeket átvizsgálva azt találták, hogy azoknál, akik negyvennél több fekvőtámaszra voltak képesek, a későbbi években 96%-kal kisebb valószínűsége volt a szívrohamnak, illetve az egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A kutatók úgy vélik ez alapján, hogy a fekvőtámaszos vizsgálat jó módszer lehet a szív általános egészségének felmérésére akár otthon is. Az adataikban meglepő módon például egyértelműbb összefüggés volt a fekvőtámasz és a szív egészsége, mint a futógépes vizsgálat és a szívegészség között.

Plankvariációk

A plank ugyan nem egészen fekvőtámasz, de annak egy variációja, és ugyanúgy megdolgoztatja a kar és a törzs izmait. Próbáld ki ezeket a szuper plankváltozatokat, ha már unod az egyszerű plankolást, és egy kis változatosságra vágysz.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük