Fejfájás fogyókúra alatt: nem csak a kevés kalória okozhatja
Ez az öt oka lehet, ha fogyókúra közben fáj a fejed.

fejfajas-fogyokura
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejfájást sok minden okozhat - a legtöbben az időjárás-változásra érzékenyek, de kiválthatják a hasogató érzést különböző ételek és italok vagy akár egy átmulatott éjszaka is. A fogyókúra is egyike lehet ezeknek a fejfájást okozó tényezőknek.

A fogyás alapvetően segíthet csökkenteni a migrének gyakoriságát és intenzitását. Egyértelmű kapcsolat mutatkozik a BMI, vagyis a testtömegindex és a fejfájás között. Ugyanakkor egy intenzív fogyókúra számtalan módon lehet okozója is egy migrénes rohamnak. 

Diétás üdítők és mesterséges édesítőszerek

Ha gyakran támad fejfájásod azután, hogy ettél vagy ittál valamit, lehet, hogy azért az aszpartám a felelős. Fogyókúra során az ember még az átlagosnál is gyakrabban cseréli le az étrendjében szereplő dolgokat diétás változatra, a bolti light üdítőket azonban gyakran édesítik aszpartámmal, és előfordulhat még ez a szer a rágókban, a cukormentes sütikben és a jeges teákban is. Érdemes ellenőrizni a csomagolás hátulját, hogy mivel édesítették az ételt, otthon pedig próbálj ki valamilyen természetes alternatívát, például sztíviát.

fejfajas-kave

Koffein

A koffeint általában kifejezetten ajánlják fejfájásra, hiszen tágítja az ereket. Van azonban két eset, amikor elő is idézhet egy migrénes rohamot: az első, ha valaki rászokott, és elkezdi megvonni magától, a második, ha érzékeny a koffeinre.

Rendszertelen étkezés

A kihagyott fogások legnagyobb hátulütője, hogy két étkezés között könnyen leeshet a vércukorszint, ez pedig fejfájást idézhet elő. Az agy azonnal reagál a vércukorszintben bekövetkező hirtelen változásokra, és fájdalommal figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. A szénhidrát teljes elhagyása is hasonló eredménnyel járhat. Ha azt tapasztalod, hogy fejfájást okoz a hirtelen váltás, próbáld fokozatosan elhagyni a szénhidrátokat, vagy első lépésben válts összetett szénhidrátokra. Az is segíthet, ha több, fehérjében gazdag apró étkezésre bontod a napi kalóriaadagot. Ez segít egyenletes szinten tartani a vércukrot.

Villámdiéták és táplálékkiegészítők

A villámdiéták közös jellemzője, hogy nagyon meghúzzák a kalóriamennyiséget, ez már önmagában is gyakran fejfájást eredményez, azonban ehhez hozzájárul, hogy sok ilyen diéta valamilyen táplálékkiegészítő szedésével jár. Ezek egyes összetevői, például a forszkolin vagy a linolsav szintén fejfájást okozhat. Hasznosabb lehet egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet követni, mely nem igényel táplálékkiegészítőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl sok edzés

Az intenzív edzés is okozhat fejfájást. Egy kutatás szerint az emberek 38%-a számol be valamilyen mértékű fejfájásról egy pörgős edzés után. Ennek valószínűleg a vérnyomás ingadozásához van köze. Ha fejfájást tapasztalsz, próbáld először valamilyen kevésbé intenzív mozgásformával feljavítani az erőnlétedet. A jóga, a séta, a tajcsi vagy az úszás jó első lépés lehet.

Lassuló fogyás beindítása

A hosszú fogyókúra legszörnyűbb része, amikor napokig nem mozdul a mérleg mutatója. Az alábbi, garantáltan hatékony trükkök segíthetnek újra beindítani a lassuló vagy megtorpanó fogyást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük