Kiderült, a P-CR diéta folyamatosan fogyaszt, blokkolja a sejtkárosodást és méregtelenít
A legjobb, hogy nem hízol vissza.

nagykep?cikkid=169894&kep=belrendszer1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai Skidmore Egyetem kutatói egyéves időszak során vizsgálták speciális étrendjüket, melyet az idei év januárjában egy tanulmány keretein belül közöltek. Az étrend az eredmények szerint elképesztő hatással bír.

A kutatók a vizsgálat középpontjába a fehérjék fogyasztását és a köztes böjti időszakokat helyezték, mely mellett a vizsgálatban részt vevők kiegyensúlyozott étrendet tartottak, ami semmilyen tápanyagot nem tilt. Mutatjuk, mire jutottak a módszerrel, és hogyan próbálhatod ki te is!

A fehérjeadagoló étrend hatása

A kutatás során bebizonyosodott, hogy a fehérjéket adagoló étrend képes hosszú távon fogyást elérni a klinikai vizsgálatban részt vevő pácienseknél. Sőt, komoly egészségügyi előnyökkel jár.

A résztvevők szíve gyorsan jobb egészséget mutatott, csökkent a szervezetükben az oxidatív - az anti- és prooxidánsok egyensúlyának felborulásából származó, sejtkárosodást okozó - stressz, és a testzsírban tárolt méreganyagok is távozni kezdtek.

Hogyan működik a fehérjeadagoló étrend?

Az első 12 hetes fázisban a kutatók a nők számára 1200 kalóriát, a férfiaknak 1600 kalóriát engedélyeztek, melynek 30%-át sovány fehérjékből, 45%-át szénhidrátokból és 25%-át egészséges zsírfélékből kellett elfogyasztaniuk. A diéta során napi négy-hat étkezés volt kötelező, melyek mindegyikének 20-25 gramm fehérjét kellett tartalmaznia.

Emellett minden héten egy napot böjtként jelöltek ki, melynek során 300 és 450 kalória volt engedélyezve, melynek egészét antioxidánsokban gazdag növényi forrásból kellett bevinni.

Ezt egy éven keresztül egy fenntartó időszak követte, melynek részeként mindenkinek 1900 kalóriát írtak elő az orvosok, és hetente egyszer, kétszer vagy havonta egy alkalommal tartottak böjti napot. A résztvevők eredményeit ekkor összehasonlították egy szívbarát - TLC - diétát követő csoportéval, melyből kiderült, hogy a fehérje adagolást követők kevesebbet híztak vissza, több méreganyagot adtak le, és többet javult a szívük egészsége, mint a kontrollcsoporté. A tanulmány részleteiről itt olvashatsz!

Hogyan próbálhatod ki a diétát?

A fehérjeadagoló, azaz P-CR diéta egyelőre nagyon új, így előre elkészített étrendtervek még nem születtek. A kutatásban leírtak azonban így is lehetőséget adnak rá, hogy útmutatásként használd őket. Jó kiinduló pont az 1200 kalóriás keret betartása, valamint a bevitel négy-hat alkalomra való felosztása. Szintén fontos emellett, hogy próbálj meg minden étkezésedbe jelentős mennyiségű fehérjét bevinni.

Az étkezésenként ajánlott 20-25 grammot 80 gramm csirkemell, 150-200 gramm tojás, 200 gramm joghurt, 200 gramm lencse, 100 gramm bab vagy 100 gramm edami sajt képes például fedezni.

A heti egyszeri 350-400 kalóriát engedélyező böjti időszakban válaszd a kiemelkedő mennyiségű rostot tartalmazó, kalóriaszegény zöldségeket és gyümölcsöket, például málnát, zellerszárat, útifűmaghéjat, almát vagy avokádót.

Ezt is szeretjük