Edd magad soványra!
4 bevált tipp a biztos fogyásért
Az éhség az egyik legnagyobb kísértés a fogyókúra során. Próbáld ki módszereinket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A farkasétvágy oka legalább annyira az emberi pszichében keresendő, mint a gyomorban. Könnyebb ugyan megelőzni, mint visszaszorítani, azonban léteznek trükkök, melyekkel elterelheted róla a figyelmedet.

„Ha az elkövetkező 30 percben egyszer sem gondol egy szép, nagy szelet krémes csokitortára, küldök Önnek egy egymillió dolláros csekket! ” – Evan Froman pszichológiaprofesszor, a kényszerevés témakörének szakértője gyakran él ezzel a fellengzős kijelentéssel, mivel kutatásai alapján jól tudja, hogyan működik az elme. Amit szeretnél száműzni belőle, abba belekapaszkodik.

Épp ez a gond a farkasétvággyal is. Abban a pillanatban, ahogy szeretnél az ételeken kívül valami másra koncentrálni, csakis a kedvenceid körül forognak a gondolataid.

Az egyes ételekhez kötődő vágy az agy jutalomközpontjához tartozik. Érzelmek, helyzetek, kellemes asszociációk képesek aktiválni az éhséget. Amikor hozzájutsz a vágyott ételhez, az agy dopamint termel, mely vegyület gyönyörérzetet okoz. Ugyanaz a gyönyör ez, mint amit a szex vagy egyes drogok nyújthatnak, csak persze kisebb koncentrációban. Jó hír azonban, hogy a folyamatot ki lehet cselezni.

1. tipp: Elfogadás

Forman és kollégái egy kísérlet során 98 egyetemistát vizsgáltak. A jelentkezők kitöltöttek egy kérdőívet, mely az ételhez való viszonyukat járta körül. Ezután mindannyiuknak adtak egy doboz csokit, átlátszó csomagolásban. Ezt a diákoknak a következő 48 órában maguknál kellett tartaniuk. Azok, akik arról számoltak be, hogy nem ettek a csokiból, mind nagyon hasonló stratégiát követtek. Felismerve a farkaséhséget, elfogadták azt, nem harcoltak ellene, egyszerűen csak nem foglalkoztak vele. Tudomásul vették az érkezését, aztán tették tovább a dolgukat.

Annak elismerése, hogy szívesen felfalnál egy nagy adag édességet, és az, ahogy a felismerésre reagálsz, kulcsfontosságú. A képlet nagyjából: igen, ezt most mind megenném, azonban nincs rá szükségem. Reflexszerűen vágyom rá, de ez nem valós hiányérzet, hisz nem készülök éhen halni. Épp olyan ez, mint amikor az ember jó párkapcsolatban él, mégis megfordul a fejében, hogy tetszik neki az új kolléga. Természetesnek kell venni az érzést, és itt le is zárható a téma. Ha nem kap több energiát, ha nem szül lelkiismeret-furdalást, aggodalmat vagy szégyent, nem lesz belőle több, mint futó gondolat.

2. tipp: Engedj egy kicsit!

Logikus, hogy az éhség legjobb ellenszere az evés, feltéve, hogy képes vagy kontrollálni a mennyiséget. Egy tanulmány során 32, túlevéses problémával küzdő nő mindegyike átlagosan teljes testsúlya 8%-át adta le, amint megtanulták kezelni éhségérzetüket. Megtanulták meghatározni azt az adagot, ami elég az éhség elűzésére, de nem okoz teltségérzetet. A lényeg annak felismerése, hogy a jóllakottság érzése ideális esetben csak néhány perccel az evés befejezése után jelentkezik. Ha tehát lassan és keveset eszel, megérzed, mikor elég. Bármilyen étel fogyasztását próbálod megtiltani magadnak, az annál vonzóbbá válik. Ezért ne száműzz teljesen semmit sem az étrendedből! Csak törj vagy vágj le belőle egy kisebb darabot, és fogyaszd lassan, élvezettel, az ízre koncentrálva.

3. tipp: A fantázia segít

Nehéz elterelni annak a figyelmét, aki megkívánt egy ételt. Ám a jó hír, hogy miközben a hosszú távú memória képes egyszerre több témával is foglalkozni, addig a rövid távú emlékezet tárhelye sokkal kisebb.

Vagyis, ha kipöckölöd belőle azt a nagy, szaftos hamburgert, nyersz! Megint csak diákok segítettek abban a kísérletben, melynek során eléjük helyeztek egy szép, csokis sütit. Ezután fel kellett idézniük a frissen kaszált fű illatát, majd egy hőlégballon felemelkedését a földről, aztán egy pillanatképet a tengerparton, barátaikkal a tábortűz körül. 30%-uk olyan sikeresen használta a fantáziáját, hogy teljesen elfeledkeztek az orruk előtt illatozó sütiről.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

4. tipp: Okos csere

Senki sem tudja könnyen meggyőzni magát arról, hogy puding helyett milyen jólesne egy kis zellerszár. De ez nem jelenti azt, hogy a „csere” sosem működhet! Csak okosan kell bánni a vágyakkal. Aki például édességet kíván, az egyen olyan gyümölcsöt, amelynek különösen magas a cukortartalma, például dinnyét, körtét, barackot. Ha egy pizzára fáj a fogad, helyettesítsd egy kis sajtos snackkel! Igaz, az utóbbi sem túl egészséges, nem is diétás, de kisebb feladat a megemésztése, és biztosan nem lehet annyit megenni belőle, mint pizzából.

Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük