Még mindig sokan bedőlnek, pedig így nem lehet lefogyni - Ha étrendet választasz, erre figyelj!
Heti öt kiló mínusz, és csak napi egy turmixot kell inni hozzá? Hagyjuk már!

osszecsipett has
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olvastál egy diétáról, vagy épp egy ismerősöd ajánlotta, aztán, amikor kipróbáltad, hamar lement öt-tíz kiló. Nem sokkal a fogyókúra végét követően azonban ismét elkezdett visszakúszni a súly, sőt, az is lehet, hogy többet szedtél vissza, mint amennyit leadtál. Ismerős?

Ez a jojó-effektus, mely jellegzetes velejárója a becsapós fogyókúrás módszereknek. Elmondjuk, hogyan ismerd fel, ha egy diéta valójában csak marketingfogás, és miként válassz olyan étrendet, ami tényleg segít végleg megszabadulni a plusz kilóktól.

Mi az a fad diéta?

Fad diétának, sőt, fogyókúrás kultusznak is nevezik azokat a módszereket, melyek rövid idő alatt látványos eredményeket ígérnek, sőt, akár egyéb egészségügyi előnyöket is, például hosszabb életet. Általában egy táplálékcsoprot teljes kiiktatását is magukba foglalják. Valójában azonban az állításokat nem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték. A fad étrendek visszahízáshoz, egészségkárosodáshoz vezetnek legfeljebb. 

has osszeccsipve

A fad diétáknak számos közös jellemzőjük van, melyeket felismerve elkerülheted őket.

  • Szinte mindig túlzásokkal reklámozzák magukat, hogy kitűnjenek a többi étrend közül. Valójában havonta öt kilónál több fogyás egészséges módszerek mellett alig tartható, sok esetben azonban hetente leadott ruhaméretek és napi egy-két kiló mínusz szerepel a promóciókban.
  • Az étrend radikális korlátozásokkal ér el eredményt. Szigorúan tilosak például a szénhidrátok, a tojás, bizonyos húsok vagy más élelmiszercsoportok. Az egyoldalú táplálkozás hiába vezet gyakran gyors fogyáshoz, ennek legnagyobb része leadott, feleslegesen visszatartott víz vagy akár izomveszteség, ám a kilók később zsír formájában térnek vissza, ugyanis a tápanyagmegvonástól kiéheztetett test túlevést követel. Rosszabb esetben azonban vitaminhiány, csontritkulás is lehet a következmény.
  • Míg egyes dolgok tilosak, addig sokszor valami furcsa dolgot kell enni vagy csinálni. Gyakran a marketingszövegek ezt a különös részét a módszernek forradalmi, tudományos újdonságként, a fogyás egyedüli, tényleges titkaként állítják bele. Valójában azonban a legtöbbször ez csak azt a célt szolgálja, hogy a hitelesség érzetét keltse a diétázóban, a termék vásárlását ösztönözze, illetve elhitesse vele, hogy ezt a módszert még nem próbálta. 
  • Lehetetlenség tartósan fad diétázni. A túlzott korlátozások, képtelen szokások nem támogatják az egészséges fogyást, a kúra koplalásnak tűnik. Rossz jel, ha alig várod, hogy leteljen a diéta ideje. Mivel nem sikerült életmódbeli változásokat elérni, a legtöbben visszatérnek korábbi, elhízást okozó szokásaikhoz, és ismét gyarapodni kezdenek.

A fogyasztó csodaszerek köré épített étrendek, a sztárokkal reklámozott diéták mind a fadok közé tartoznak. Ahelyett azonban, hogy állandóan hízás követné a fogyókúrákat, lehet ezt másként is csinálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen egy működő étrend?

Az egészséges, diétás táplálkozásra vonatkozóan olyan sok tanácsot olvashatsz, hogy szinte lehetetlenségnek tűnik kiigazodni köztük. A sok helyről összeollózott ötletek legtöbbször nem állnak össze étrenddé. Érdemes éppen ezért dietetikus tanácsát kérni, aki az egyéni igényeket, betegségeket, célokat és más tényezőket is figyelembe veszi az étrend összeállításánál.

Ha viszont inkább saját magad szeretnél utánanézni, vagy az ingyenesen elérhető étrendek közül próbálsz választani, akkor a következőkre figyelj.

  • Egy éhezéssel járó étrendből soha nem lesz életmód, sőt, azokhoz az ételekhez sem fogsz hozzászokni, amiket egyébként utálsz. Csakis olyan programba kezdj bele, amit, úgy érzed, hogy életed hátralévő részében is tartani tudnál az idő 80-90%-ában. 
  • Az étrend biztosít a tested számára minden szükséges tápanyagot. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok ajánlott, kiegyensúlyozott bevitelén felül fontos, hogy vitaminok, antioxidánsok is bőven legyenek a menüben.
  • Lényeges, hogy a fogyás soha nem egyes ételek fogyasztásától vagy elhagyásától fog beindulni. Semmilyen táplálék, ital nem fogyaszt magában. A test csakis akkor használja fel a zsírtartalékokat, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz.

Egy kiegyensúlyozott étrend segít az optimális testsúly elérésében és hosszú távú tartásában, valamint az egészségmegőrzésnek, az életmódváltásnak is része.

Segítség az indulásban

Tíz könyvet mutatunk, melyekben olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek segítenek elkezdeni az életmódváltást.

Ezt is szeretjük