Melyik testrészükkel elégedetlenek a magyarok? Meglepő eredményekre jutott a kutatás
Az egyes testrészekkel kapcsolatos eredmények rávilágítanak arra, hogy a hasunkkal vagyunk legkevésbé kibékülve.

GettyImages-873736116
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben a magyarok többsége elégedett a testével, testtömegindexe alapján a többség túlsúlyosnak mondható - derül ki abból az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a lakosság testhez való viszonyáról készített a hévízi NaturMed Hotel Carbona

Az egyes testrészeket is vizsgáló kutatás eredményei alapján a hasunkkal vagyunk a legkevésbé kibékülve. Az orvosszakértő szerint biztató jel, hogy a legtöbben úgy nyilatkoztak: a saját testükkel való elégedettség növeléséhez fontos lenne, ha többet mozognának.

Ezekkel a testrészükkel elégedetlenek a magyarok

A magyarok többsége általánosan és egyes testrészeit tekintve is inkább elégedett a testével - derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona országos reprezentatív közvélemény-kutatásából. A testhez fűződő viszonyt vizsgáló felmérés alapján a megkérdezettek 85%-a nyilatkozott úgy, hogy inkább vagy nagyon elégedett a testével. Valamivel kevesebben, de a válaszadók közel háromnegyede - 73% - válaszolta, hogy a testsúlyukkal és izmaik mennyiségével is elégedettek. A nemekkel kapcsolatban elmondható, hogy a hölgyek általánosan kicsit elégedetlenebbek a testükkel, mint a férfiak.

GettyImages-624924342

Az egyes testrészekkel kapcsolatos eredmények rávilágítanak arra, hogy a hasunkkal vagyunk legkevésbé kibékülve. A megkérdezettek 41,6%-a válaszolta, hogy inkább elégedetlen vagy nagyon elégedetlen ezzel a tájékkal. A legkevésbé kedvelt testrészeink képzeletbeli dobogóján a haj - 17,6% - és a fenék - 15,4% - következik.

A férfiak 70, a nők 51 százaléka túlsúlyos

A felmérés vizsgálta a válaszadók testsúlyát és magasságát is, amelyből kiszámítható a testtömegindex. Az eredmények alapján a férfiak 70, a nők 51%-a esik a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miközben a túlsúly hazánkban népegészségügyi probléma, dr. Somogyi Katalin,  a Carbona szakorvosa szerint optimizmusra adhat okot, hogy sokan tisztában vannak a mozgás és az egészséges étrend, valamint az elhízás közötti fordított összefüggéssel. A kutatás eredményei szerint ugyanis a válaszadók több mint kétharmada - 71% - jelezte: a több mozgás, sportolás fontos lenne ahhoz, hogy elégedettebb legyen a testével. Sokan - 63% - említették azt is, hogy több időre lenne szükségük, hogy a testükkel foglalkozhassanak, és a többség  - 56% - az étkezés megváltoztatásával is egyetértett.

Dr. Somogyi Katalin szerint fontos lenne, hogy azok közül, akik úgy gondolják, nem elégedettek a testükkel, de van, amin sehogyan sem tudnának változtatni - 26% -, minél többeket érdemes meggyőzni arról, hogy a testükkel való elégedettségünkért ők magunk is sokat tehetnek.

Tartós fogyás éhezés nélkül: az 5 legfontosabb szabály

A rosszul megválasztott fogyókúrák sokszor hatástalanok, vagy hatásuk rövid távú.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük