Miért van mindig hely a desszertnek?
A tudósok elárulják
Az úgynevezett élvezeti evés célja nem az éhség csökkentése. Ezért nem tudsz lemondani a desszertről.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

Narancsbőrös a fenekük, mégis irtó dögösek: 5 híresség, akinek Photoshop nélkül hepehupás a bőre »

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mindenki számára ismerős lehet a vasárnapi nagy családi ebédekről, hogy miután már az egész rokonság teleette magát, még következik egy kis almás pite vagy somlói galuska, amire nem lehet nemet mondani.

Nemcsak azért, hogy meg ne bántsd a háziasszonyt, hanem mert a desszert más típusú étel, mint a főfogások, úgy érzed, tudsz még neki helyet szorítani. Már a tudományos magyarázat is megvan a jelenségre - írja a DailyMail.

Ezért van hely a desszertnek

A Nápolyi Egyetem kutatói rámutattak, hogy a desszertevést nem az éhség motiválja, hanem egyszerűen az örömszerzés miatt történik. Amikor bekapsz egy szelet süteményt, agyadban a jutalmazó inger kiváltásáért felelős vegyületek termelődnek, ami rövid távon kellemes, hosszabb távon azonban túlevéshez és elhízáshoz vezet.

A hedonisztikus éhségnek vagy élvezeti evésnek nevezett jelenség célja tehát nem a szervezet energiaszükségletének pótlása, hanem az ízek élvezete. Kiváltásában a tanulmány vezető szerzője, dr. Palmiero Monteleone szerint az étvágynövelő hatású ghrelin hormonnak, valamint egy másik endogén anyagnak, az úgynevezett 2-AG-nek van szerepe.

A kísérlet tükrében

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakmai folyóiratban ismertetett kísérletben a kutatók nyolc túlsúlyos felnőtt szervezetében zajló változásokat vizsgáltak két különböző táplálkozási szituációban.

Az első vizsgálat során a kísérleti alanyok a kedvenc ételüket kapták, aminek hatására megemelkedett a gherin- és 2-AG-szintjük. A második vizsgálat során kevésbé ízletes táplálékkal kínálták őket, aminek eredményeképpen a szakértők nem tudtak az élvezeti evésre jellemző változásokat kimutatni a szervezetükben.

A vizsgálat eredménye szerint tehát valóban létezik olyan kémiai jutalmazási rendszer, amely felülírja a jóllakottságérzést, ennek eredményeképp pedig a kedvenc süteménynek még a laktató vasárnapi ebéd végén is jut egy kevés hely.

A szakértő szavaival

- A hedonisztikus éhség fokozottan ösztönzi a túlevést olyan környezetben, ahol az ínycsiklandó ételek jelen vannak, hozzájárulva az elhízáshoz. Az étkezési magatartások mögött meghúzódó fiziológiai mechanizmusok segíthetnek megérteni a világméretűvé vált elhízásjárványt. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megérthessük az élvezeti evés jelentőségét - mondja dr. Palmiero Monteleone.

OLVASD EL EZT IS!

turolead
  • zsírégető táplálék
  • fogyasztó praktikák

A 4 legfinomabb diétás édesség, ami segíti a fogyást

gomboc szilvas
  • zsírégető táplálék
  • fogyasztó praktikák

3 zsírégető édesség, ami felgyorsítja a fogyást

Ezt is szeretjük