Ezért sikertelenek a diétáid
Megdöbbentő betegség állhat a háttérben
A leggyakoribb evészavart nem könnyű felismerni, sokan csak rossz szokásnak hiszik a veszélyes kórt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az evészavart sokan modern betegségnek tartják, pedig valószínűleg évszázadokkal korábbra nyúlik vissza, vagy talán egyidős az ember megfelelési vágyával. A bulimia és az anorexia sokszor hallott fogalmak, és valószínűleg nagyjából azt is tudod, milyen betegséget és milyen tünetegyüttest takarnak.

Létezik azonban egy sokkal kevésbé feltűnő, de annál alattomosabb étkezési zavar is, melyről kevesebbet beszélünk, pedig talán az egyik legelterjedtebb és legrégebbről ismert evésprobléma. Tudd meg, hogyan ismerheted fel!

Nincs megállás

A kényszerevés lényegét tekintve nagyban hasonlít a bulimiához, a különbség csupán annyi, hogy a falásrohamokat nem követi koplalás vagy erőteljes edzés, vagyis a kényszerevésben szenvedő nem próbálja kompenzálni a túlevést.

A kényszerevés egyik tünete az újból és újból elkezdett, majd minden alkalommal feladott diéta. Ha kényszerevésben szenvedsz, valószínűleg a falásrohamokon túl a normál étkezések alkalmával is rengeteget eszel, az étkezések között pedig szünet nélkül nassolsz.

A kényszerevés kortól és nemtől függetlenül gyakori betegség, az érintetteknek pedig mintegy a fele küzd túlsúllyal.

Miben különbözik a kényszerevés az időnkénti normális túlevéstől?

Mindenkivel előfordul, hogy egyszer-egyszer többet eszik a kelleténél, ez még nem jelenti, hogy evészavarod van. A kivételes, ünnepi alkalmakor történő túlevés társadalmilag elfogadott, és amíg örömödet leled benne, illetve nem okozza a mindennapi élet zavarát, normálisnak tekintendő.

Kényszerevésről akkor beszélünk, amikor a túlevés mindennapi jelleget ölt, a hétköznapokban sem tudod kontrollálni az étel utáni vágyadat, az evés pedig bűntudatot és egészségügyi problémákat okoz.

A kényszerevés definíciója
Az étkezések során nagy mennyiségű étel hirtelen történő elfogyasztása, amelynek során a beteg úgy érzi, képtelen kontrollálni magát. Az evés sebessége nagy: a beteg legalább kétszer olyan gyorsan eszik, mint mások. Jellemző továbbá, hogy bár a beteg eleinte örömét leli az evésben, később a kezdeti kellemes érzés eltűnik, és igazából nem tudja, miért eszik tovább. Gyakran nem is érzi az elfogyasztott ételek ízét. A kényszerevésben szenvedő egyén a nap bármely szakában, éhségérzet nélkül is képes enni, sokszor magányosan, mert szégyelli magát, ami depresszió kialakulásához vezethet.

A túlsúly leggyakoribb okai

Diéta és kényszerevés

A diéta része lehet a kényszerevés karakterének, sőt, ördögi kört teremtve fenntartó tényezőjévé válhat.

Ha egy-egy falásroham után mindig elhatározod, hogy ezentúl másképp lesz, diétába kezdesz és egészségesebben élsz, ám csakhamar ellenállhatatlan vágyat érzel az evés iránt és feladod a fogadalmaidat, ami miatt aztán iszonyú bűntudat gyötör, könnyen lehet, hogy a te diétáid kudarcaiért is egy evészavar a felelős.

Éjszakai evés

A kényszerevők egy csoportjára kifejezetten éjszaka tör rá a falásroham. Vannak, akik egész nap éhesek, az esti órákban viszont legyőzhetetlen vágyat éreznek az evés iránt, míg mások - bármilyen hihetetlenül is hangzik - alvajárók, és álmukban esznek.

Bűntudatot, túl nagy mennyiségű táplálék elfogyasztását és túlsúlyt többnyire az első típus okoz. Az éjszakai lakomák szempontjából két kitüntetett időszak létezik: az éjfél előtti és a kora hajnali órák.

Ha nehezen alszol el, éjjel többször is felébredsz, és a fáradtságot és az ingerlékenységet óriási mennyiségű, magas kalória- és szénhidráttartalmú étellel próbálod meg elfojtani, az a kényszerevés egyik tünete lehet.

Mit tehetsz, ha észleled a tüneteket?

Ha arra gyanakszol, hogy a sikertelen diéták, a túlsúly és a falásrohamok hátterében a kényszerevés nevű étkezési zavar áll, keresd fel háziorvosodat, és kérj tőle segítséget.

A kevésbé súlyos evészavarok kórházi terápia nélkül, gyógyszerekkel vagy pszichiáter segítségével és természetesen a család támogatásával otthoni körülmények között is jól kezelhetőek - ehhez azonban nem szabad megvárnod, hogy a betegség eluralkodjon rajtad.

Cikkünk Dr. Jim Kirkpatrick és Dr. Paul Caldwell Evészavarok című könyve alapján készült.

Ebben a kiválóan megírt és gondosan szerkesztett könyvben két elismert szakorvos, dr. Jim Kirkpatrick és dr. Paul Caldwell nyújt az olvasónak minden részletre kiterjedő információt az evészavarok lehetséges okairól, tüneteiről, kimeneteléről és kezeléséről. Az Evészavarok című könyv mindenki számára jól érthető, mégis magas színvonalú, értékes információkkal szolgáló alkotás, melyet a bemutatott esettanulmányok és betegbeszámolók még érdekesebbé, még értékesebbé tesznek.

Kiadja a Hajja és Fiai.
A könyv ára 1600 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük