Ezért nem tudsz lefogyni

4 rejtett, veszélyes ok a háttérben

Hiába küzdesz a plusz kilókkal, nem sikerül elérned álmaid alakját? A következő okokra figyelj oda!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás mechanizmusa jóval többet takar, mint az elfogyasztott táplálék és a felhasznált energia aránya. A súlytöbblet kialakulását számos különféle pszichikai tényező és helytelen szokás befolyásolja, melyekről talán nem is gondolnád, milyen veszélyesek lehetnek.

Bedőlsz a csodadiétáknak

Több száz diétát találtak már ki a világon, ezerszámra árulják a különböző készítményeket, csakhogy egyik sem válthatja valóra várakozásaidat erőfeszítések nélkül. A csodamódszerek alkalmazása nem gyakorol különösebb hatást az energia bevitelére és felhasználására, így nem billen a megfelelő irányba az energiarendszer egyensúlya, és egyszerűen nem lehetséges a testsúlycsökkenés.

Ne higgy az olyan reklámoknak, melyek azt sugallják, hogy az adott termék vagy módszer segítségével csodás módon eltűnik a zsír a szervezetedből, anélkül, hogy diétáznod vagy épp edzened kellene.

Ahhoz, hogy megszabadulj a felesleges zsírtól, fizikai aktivitás során el kell égetni azt, ez viszont csak akkor következik be, ha a szervezet eléri a negatív energia-egyensúlyt, vagyis több energiát hasznosít, mint amennyit felvesz, a hiányt pedig rendre a tartalékából pótolja. Ha csupán a csodamódszereket és -termékeket alkalmazod, amellett, hogy egy idő után eredmény hiányában motivációd és akaraterőd is gyengül, a kiegyensúlyozatlan szokások miatt evészavarok alakulhatnak ki, miközben a plusz kilók is tovább károsítják szervezeted.

Túl szigorú diétát követsz

A diétázók gyakran esnek az olyan radikális diéták csapdájába, melyek kiegyensúlyozatlanok, és nem biztosítják a létfontosságú tápanyagokat. Ezek fő vonzereje, hogy rövid idő alatt jelentős súlycsökkenést eredményezhetnek, a buktatójuk azonban nem csupán az, hogy a sikernek csak ideig-óráig örülhetsz.

A korlátozott táplálékbevitel megbosszulja magát: a szervezet megszokja a csökkent energiafelvételt, és takarékra állítja az alapanyagcserét, így a diéta abbahagyása után elkezdi ismét felhalmozni a zsírkészletet, ráadásul hirtelen fogyás esetén az izomtömeg is csökken, hízáskor viszont a zsírszövet gyarapszik a leggyorsabban. Ezáltal állandósul a jojó-effektus, és még a testzsír aránya is megnőhet. Ezzel együtt arányosan lassul az anyagcsere, ami egyre nehezebbé teszi a súlycsökkentést, nem beszélve arról, hogy a komoly hiánytünetek súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az önkontroll elvesztése

A nem megfelelő diétákkal felboríthatod szervezeted működését, így egy idő után az evés elsődleges célja már nem az éhségérzet csillapítása lesz.

A súlyproblémákkal küszködők általában büszkén koplalnak, viszont, amikor abbahagyják a fogyókúrát, minden addigi fegyelem és önkontroll megszűnik, mely az éhségjelzők teljes kiiktatásával jár. Ilyenkor nem tudnak ellenállni egy ínycsiklandó illatnak, de előfordulhat, hogy nyalánkságokkal vigasztalják maguk, ha szomorúak lesznek. Amikor túleszed magad, ahelyett, hogy leállnál, még nagyobb lendülettel folytatod, mondván: már úgyis mindegy.

Az élelmiszergyártók igyekeznek is kihasználni, hogy az étkezés örömforrást jelent. Világszerte milliárdokat költenek hamburgerek, édességek, illetve más, zsiradékkal és szénhidrátokkal teli ennivalók reklámozására. Ezzel szemben a helyes táplálkozás népszerűsítésére alig jut anyagi támogatás. Ez a mérgező közeg arra ösztönöz, hogy akkor is egyél, amikor nem vagy éhes. Dönts helyesen, és élj saját elhatározásod szerint!

Rejtett cukrok

A nem megfelelően összeállított, rejtett cukrokban gazdag étrend is oka lehet annak, hogy több energiát veszel magadhoz, mint amennyire a testednek szüksége van. Ha túlsúlyos vagy, nagy valószínűséggel túl sok olyan ételt fogyasztasz, melynek magas a glikémiás indexe: ezek gyorsan felszívódó cukrokat, szénhidrátokat tartalmaznak, melyek hirtelen megemelik a vércukor- és az inzulinszintet, márpedig minél több szabadul fel ez utóbbiból, annál több zsírt raktároz el a szervezet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ráadásul a felesleget, melyet nem tud glikogénként a májban és az izmokban eltárolni, zsírszövetté alakítja, és ez további hízáshoz vezet. Nem elég tehát, ha kevesebbet eszel, elsősorban a minőségre kell törekedned a mennyiség helyett. Próbáld meg teljes mértékben elkerülni a rejtett cukrokat, a gabonakészítményeket, a finomított pékárut, az üdítőitalokat vagy akár a húsokat, tejtermékeket annak függvényében, hogy az egyes élelmiszerek címkéjét alaposan áttanulmányoztad a cukor tekintetében.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Formabontó zsírlebontó című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

salatatal
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

4 kiló 10 nap alatt

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük